Sestavine

testo

  • 300 g pšenične moke (tip 500 ali tip 400)
  • ½ kocke kvasa
  • 5 g sladkorja
  • pribl. 1,5 dl mleka
  • 40 g masla
  • 1 jajce
  • ¼ žličke soli

nadev

  • 250 g kuhane prekajene šunke
  • 150 g kuhane ajdove kaše
  • 150 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • ščepec majarona
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Šunko na drobno sesekljamo in jo zmešamo z ajdovo kašo, kislo smetano, jajcem in začimbami.

2.

V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke in sladkorja ter toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.

3.

Moko presejemo v skledo. Jajce razžvrkljamo in mu dodamo sol. V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo, prilijemo k jajcu in dobro premešamo. Moki prilijemo kvasec in premešamo. Prilijemo jajčno mešanico in vse skupaj s kuhalnico zmešamo v testo. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja 15 minut.

4.

Testo in nadev razdelimo na tretjine. Eno tretjino testa razvaljamo na debelino 1 do 2 mm, v pravokotnik, ki naj bo dolg približno 40 cm. Pravokotnik po dolgem prerežemo na pol, da dobimo dva trakova testa. Oba trakova na tanko premažemo z nadevom in vsakega posebej zvijemo. Vsak zvitek razrežemo na tri enako dolge dele in jih položimo v modelčke (glej nasvet). Na enak način pripravimo preostali dve tretjini testa in nadeva. Potičke pečemo približno 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečene potičke takoj zvrnemo iz modelčkov in še vroče popršimo z mrzlo vodo, da dobijo zlato rjavo barvo.

Opomba

Recept in potičke sta prispevala Jezeršek Gostinstvo in lePotica.

Nasvet

Priporočamo, da za peko uporabite silikonske modelčke, ki jih ni treba namastiti, potičke pa se kljub temu zlahka zvrnejo iz njih.

Namesto mini potičk lahko spečemo tudi eno veliko potico (v modlu premera približno 20 cm). Potico v modlu vzhajamo približno 15 minut, nato jo v pečici, ogreti na 190 °C, pečemo približno 40 minut.

21