Sestavine

  • 6 večjih listov ohrovta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 2 žlički drobno nasekljanega rožmarina
  • 1 nasekljano steblo zelene
  • 150 g mešanice riža basmati in divjega riža
  • 150 g kuhanega kostanja
  • 50 g svežih ali zamrznjenih brusnic
  • 3 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlička medu
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Ohrovtovim listom odstranimo trša listna rebra. Večji lonec slane vode zavremo, nato pa v njej minuto ali dve liste blanširamo, da rahlo ovenijo. Odcedimo jih in splaknemo pod tekočo hladno vodo. Spet jih dobro odcedimo in osušimo na kuhinjskih brisačkah.

2.

V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo, da rahlo porjavi. Dodamo rožmarin in zeleno ter pražimo še 8 minut. Vmešamo riž, ga pražimo kakšno minuto, da postekleni, nato ponev odstavimo z ognja ter priložimo grobo narezan kostanj in brusnice. Začinimo še s soljo in poprom.

3.

Na vsak list damo malo nadeva, nato pa list na straneh preganemo in zavijemo. Nadevane liste razporedimo drugega poleg drugega v naoljen nepregoren pekač tako, da je zavihana stran lista na dnu posode. Jušno osnovo, kis in med zmešamo in vse skupaj prelijemo po ohrovtu. Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in dušimo 1 uro. Nato folijo odstranimo in dušimo še 15 minut.

23