Polenovka po primorsko

Polenovka po primorsko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + namakanje ribe
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- 800 g krompirja
- 50 g paradižnikove mezge ali 120 g paradižnika iz pločevinke
- 1 dl belega vina
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- sesekljan peteršilj
- sesekljani listi zelene
- sol
- beli poper
- malo majarona
- lovorov list
- vejica rožmarina
Priprava
Polenovko v hladni vodi namakamo najmanj 24 ur, lahko tudi dva dni, medtem dvakrat ali trikrat zamenjamo vodo. Čas namakanja lahko skrajšamo, če ribo po nekaj urah namakanja dobro potolčemo z lesenim kladivom in nadaljujemo z namakanjem. Ko se riba toliko zmehča, da jo lahko upognemo, jo damo kuhat v slano vodo skupaj z lovorovim listom in rožmarinom ter kuhamo približno 20 minut, da je meso mehko.
Medtem olupimo česen in čebulo ter ju na drobno sesekljamo. Krompir olupimo, narežimo na 5 mm debele rezine in prihranimo v hladni vodi. Skuhano polenovko vzamemo iz vode, vodo v Kateri se je kuhala, pa precedimo in prihranimo za pozneje. Polenovko ohladimo in ji odstranimo kožo, črne dele in kosti. Meso natrgamo na koščke.
V primerno veliki posodi segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo ji očiščeno meso polenovke in jo malo popražimo skupaj s čebulo. Začinimo s sesekljanim česnom, peteršiljem, zeleno in majaronom, dodamo paradižnik iz pločevinke ali paradižnikovo mezgo. Premešamo in zalijemo z vodo, v kateri se je kuhala polenovka. Dolijemo belo vino in zavremo. Nato dodamo narezan krompir in jed na zmerni temperaturi kuhamo, dokler se krompir ne zmehča, ne sme pa razpasti, zato jedi med kuhanjem ne mešamo, ampak samo vsake toliko stresemo lonec.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.