Sestavine

testo

  • 500 g moke
  • 300 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička limonove lupine
  • sol
  • 1 žlica sladkorja

nadev

  • 8 srednje velikih jabolk
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici kruhovih drobtin
  • 1 žlička cimeta
  • 1 limona
  • 15 g masla
  • moka za delovno površino
  • malo mleka za premaz testa

Priprava

1.

Moko stresemo v skledo in ji dodamo zmehčano maslo, sladkor, jajce, limonovo lupino in ščep soli ter zgnetemo v gladko nelepljivo testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in položimo za 30 minut v hladilnik.

2.

Jabolkom odstranimo peščišča in jih narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih s sladkorjem, krušnimi drobtinami, cimetom in sokom ene limone.

3.

Testo razdelimo na dva dela – prvi naj bo nekoliko večji od drugega. Večji del razvaljamo v okroglo ploščo, 4 cm večjo od premera modla. Model obložimo s testom tako, da si pomagamo s kuhinjskim valjarjem, in testo, ki gleda čez rob, odrežemo.

4.

Testeno oblogo napolnimo z jabolčnim nadevom. Po vrhu nadeva položimo na rezine narezano maslo.

5.

Razvaljamo še drugi del testa in z njim pokrijemo nadev. S prsti stisnemo oba konca testa, da naredimo rob. Odvečno testo odrežemo.

6.

Zgornjo plast testa večkrat prebodemo z nožem, da lahko uhaja para. Pito premažemo z mlekom in rahlo posipamo s sladkorjem. Pečemo jo 30 do 40 minut pri 200 °C.

41