Piščanec s hrenovo omako

Piščanec s hrenovo omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 večje piščančje prsi s kožo
- sol
- oljčno olje
hrenova omaka
- 1 dl suhega belega vina
- sol
- poper
- 2 dl sladke smetane
- 3 žlice hladnega masla
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 5 žlic sveže naribanega hrena
- 1 limona
Priprava
Piščančje prsi vzamemo iz hladilnika uro pred pripravo, jih razrežemo na 4 kose in solimo. Medtem pečico segrejemo na 180 °C.
Veliko težko nepregorno ponev pristavimo na štedilnik pri srednji temperaturi. Piščanca premažemo z oljem in ga položimo v ponev s kožo navzdol. Pečemo ga 6 minut, da se koža hrustljavo zapeče, nato ga obrnemo in pečemo še 6 minut. Piščanca nato postavimo v ogreto pečico in ga pečemo še 10 minut.
Piščanca vzamemo iz pečice, ga preložimo na krožnik in shranimo na toplo. Pripravimo omako: vino vlijemo v ponev, v kateri smo pekli piščanca, in dobro postrgamo dno. Dodamo dober ščep soli in smetano ter pustimo, da 2 minuti močno vre, nato temperaturo zmanjšamo na srednjo in postopoma po koščkih dodajamo maslo ter stepamo.
Ponev odstavimo, dodamo peteršilj in hren ter začinimo s soljo, poprom in kančkom limonovega soka. Piščanca obilno polijemo s hrenovo omako in takoj postrežemo. Zraven se prileže pražen krompir.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.