Sestavine

  • 1 velik piščanec, razrezan na 8 kosov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 6 rezin mesnate slanine
  • 2 čebuli
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 velika pločevinka (800 g) paradižnika (pelatov)
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 5 dl piščančje jušne osnove
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Piščanca razkosamo. Piščančje kose solimo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem postopoma, ne preveč kosov naenkrat, opražimo piščančje kose do zlate barve. Pražene odložimo na krožnik, zmanjšamo ogenj in v isti ponvi počasi pražimo slanino, da se izloči maščoba in se slanina hrustljavo speče. Slanino odložimo k mesu in v ponev damo čebulo in rožmarin. Pražimo 10 do 15 minut, da se čebula zmehča, nato v ponev vrnemo piščanca in slanino. Dodamo paradižnik, kis, sladkor in piščančjo osnovo. Solimo in popramo.

2.

Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo 40 do 50 minut. Dodamo nasekljan peteršilj in po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo s krompirjevim pirejem, testeninami ali rižem.

22