Sestavine

  • 200 g pire
  • 25 g suhih jurčkov
  • ½ žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 100 g gozdnih gob
  • 1 dl belega vina
  • 1 l vroče zelenjavne juhe
  • 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche z manj maščobe
  • sol
  • poper
  • šopek drobno nasekljanega drobnjaka in pest sveže naribanega pekorina ali parmezana, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Piro namočimo v hladno vodo, v manjši skledi pa zalijemo suhe jurčke z decilitrom vrele vode in oboje pustimo namakati 20 minut. Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Divje gobe skrbno očistimo in narežemo, če so večje.

2.

V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 2 minuti pražimo čebulo in česen. Nato dodamo sveže gobe in pražimo še 2 minuti, dodamo odcejeno piro in prilijemo vino. Dušimo, da vsa tekočina izpari. Vmes večkrat premešamo.

3.

Jurčke odcedimo, jih damo v ponev, tekočino pa zlijemo k juhi. Piro z jurčki zalijemo z eno skodelico juhe in kuhljamo tako dolgo, da pira popije vso tekočino. Jed večkrat premešamo. Nato jo spet zalijemo z juho in to delamo približno 20 minut, da se pira zmehča. Primešamo še smetano in začinimo s soljo in poprom. Jed razdelimo na 4 krožnike, po želji posujemo z drobnjakom in parmezanom ter postrežemo.

13