Sestavine

testo

  • 250 g moke
  • ½ zavitka suhega kvasa
  • ščepec soli
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1,5 dl tople vode
  • moka za delovno površino in pekač

omaka

  • 200 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 strt strok česna
  • ščepec sladkorja
  • ščepec soli

obloga

  • 3 žlice maskarponeja
  • 3 žlice (pribl. 20 g) naribanega parmezana
  • 10 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
  • 12 velikih kozic (lahko so zamrznjene in odtajane)
  • 2 vejici grobo nasekljanega rožmarina
  • ščep zdrobljenega suhega čilija
  • pest razpolovljenih zelenih oliv ali kaper
  • eksta deviško oljčno olje za pokapanje

Priprava

1.

Testo pripravimo en dan prej. V veliki skledi zmešamo moko, kvas in sol. Olje damo v kozarec tople vode, premešamo in dodamo mešanici. Vmešamo mehko testo in ga pustimo počivati 5 minut.

2.

Pomokamo delovno površino in roke. Vzamemo testo in ga gnetemo 5 minut, da postane prožno in gladko. Kuhinjsko vrečko premažemo z oljčnim oljem, vanjo položimo testo in jo zavežemo na vrhu. Pazimo, da pustimo dovolj prostora za vzhajanje. Vrečko postavimo v hladilnik in pustimo, da vzhaja.

3.

Omako pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo. Pečico segrejemo na najvišjo mogočo temperaturo. Velik pekač in delovno površino rahlo posujemo z moko. Testo razdelimo na dva dela in ga ne gnetemo več, samo razvaljamo ga v dve podolgovati 30 cm dolgi obliki in ju damo na pekač.

4.

Kozice olupimo, plitko zarežemo po hrbtu, odstranimo črno črevo, režemo do konca in odpremo kot knjigo (razrežemo jih »na metuljčka«). Testo premažemo z omako in obložimo z maskarponejem, parmezanom, češnjevim paradižnikom, kozicami, rožmarinom, čilijem in olivami. Pokapamo z malo oljčnega olja in pečemo 10 do 13 minut, da se testo hrustljavo in zlato zapeče, kozice skuhajo in sir stopi. Pici postavimo na desko, narežemo in še tople postrežemo.

40