Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 2 pločevinki (vsaka 400 g) češnjevih paradižnikov ali pelatov
  • 500 g peresnikov
  • 200 g ohrovta
  • 4 žlice albuminske skute (rikote)
  • 4 žlice svežega pesta*
  • sol
  • poper
  • parmezan, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Olje segrejemo v veliki ponvi, dodamo strt česen in pražimo 2 minuti, da se zlato obarva. Dodamo čili in paradižnik (če uporabimo pelate, jih narežemo na koščke), solimo in popramo ter počasi kuhamo 15 minut, da se omaka zgosti in pokuha.

2.

Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. V zadnjih dveh minutah kuhanja dodamo nasekljan ohrovt. Mešanico dobro odcedimo in vmešamo v omako, nato jed razdelimo v štiri skodelice. Na vsako damo malo albuminske skute, nekaj pesta in po želji posipamo s parmezanom.

Nasvet

Pesto pripravimo tako, da v multipraktiku skupaj zmeljemo pest popraženih pinjol, lističe šopka bazilike, pest parmezana, strok česna, ščep soli in kozarček dobrega oljčnega olja, da dobimo gladko pasto.

35