Orehovi buhteljčki

Orehovi buhteljčki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + vzhajanje
KOLIČINA: 60 buhteljčkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 dl mleka
- 20 g kvasa
- 500 g gladke moke
- 100 g drobno naribanega kuhanega krompirja
- 70 g masla
- 70 g zmletih orehov
- 100 g rjavega sladkorja
- ½ žličke soli
- 2 jajci
- rumenjak za premaz
- maslo in moka za pekač
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Zmlete orehe rahlo prepražimo, nato pa na hladnem prihranimo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. V skledi pomešamo moko z naribanim krompirjem in orehi; približno žlico zmletih orehov prihranimo za okras. Moki dodamo še koščke masla ter sol in sladkor. Sestavine dobro premešamo in v sredini naredimo jamico; vanjo vlijemo raztopljen kvas in dodamo obe jajci. Iz vseh sestavin zgnetemo mehko testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja toliko časa, da se količina testa podvoji.

Pečico segrejemo na 170 °C. Vzhajano testo pregnetemo in na pomokani delovni površini naredimo iz koščkov testa približno 60 kroglic. Primerno velik pekač premažemo z raztopljenim maslom in pomokamo. Testene kroglice zložimo v pekač. Robove pekača premažemo s preostalim maslom.

Kroglice naj pokrite na toplem ponovno vzhajajo.

Lepo vzhajane buhteljčke previdno premažemo z rumenjakom in pečemo v pečici 40 minut. Buhteljčke razdelimo na krožnike, potresemo z mešanico sladkorja v prahu in praženih orehov ter še tople ponudimo.

Nasvet
Nesladkani buhteljčki odlično teknejo k jagnjetini ali divjačinskim jedem.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.