Orada z glaziranim koromačem
Orada se odlično obnese s koromačem.
Orada z glaziranim koromačem
Orada se odlično obnese s koromačem.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 večji oradi
- 2 koromača
- 1 žlička gorčičnih semen
- sok 1 limone
- 1 glavica česna
- 1 dl oljčnega olja
- ½ dl olja za praženje česna
- 30 g sladkorja
- 1 žlica masla
- sol
- poper
Priprava
Koromač očistimo, odstranimo oziroma olupimo poškodovane zunanje liste in odrežemo zelene listke. Položimo ga v vrelo vodo, ki smo jo malo solili in okisali s sokom pol limone. Koromač naj se v vodi namaka pol ure.
Oradi očistimo in filiramo (iz glav, kosti in obrezkov lahko pripravimo ribjo jušno osnovo). Iz filejev s pinceto odstranimo kosti. Fileje solimo in popramo, postavimo v skledo, prelijemo z oljčnim oljem in limonovim sokom. Dodamo žličko gorčičnih semen in nekaj zelenih vejic koromača. Premešamo, pokrijemo in pustimo, da se ribe pol ure marinirajo v hladilniku.
Česen olupimo, in če so stroki veliki, jih razpolovimo, sicer pustimo cele.
Koromač odcedimo in razrežemo na krhlje. Zložimo jih v teflonsko ponev, poškropimo z nekaj žlicami ribje marinade, potresemo z žličko sladkorja, pokrijemo, pristavimo na ogenj in pustimo, da se približno 10 minut glazirajo. Enkrat jih obrnemo, tako da se glazirajo na obeh straneh. Krhlje koromača odstranimo iz ponve in shranimo na toplem. Česen ocvremo na olju, odcedimo na papirnatem prtiču in shranimo na toplem.
V ponev, kjer se je glaziral koromač, damo žlico masla, nekaj marinade in v tej mešanici spečemo ribje fileje. Najprej jih pečemo na kožni strani 3 do 4 minute, nato jih obrnemo in pečemo še kakšno minuto ali dve na drugi strani.
Na krožnike razporedimo ribje fileje, glazirani koromač in ocvrti česen. Okrasimo s koromačevimi lističi. Zraven lahko postrežemo pečeni krompir.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.