Sestavine

  • 2 jajci
  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • 3 klementine
  • 4 rezine panetoneja, velike kot toast, debele 2 cm
  • 50 g mandljevih lističev
  • za oreh masla
  • brizg nevtralnega olja (sončničnega ali rastlinskega)
  • 50 g semen granatnega jabolka, ko postrežemo
  • javorov sirup ali med in grški jogurt, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Eno klementino ožmemo, drugi dve olupimo in ju prečno narežemo na rezine. Mandljeve lističe potresemo po krožniku. V veliki plitvi skledi razžvrkljamo jajca, mleko, cimet in lupino klementine. V mešanico položimo rezine panetoneja, počakamo, da se malo napijejo, jih obrnemo, še malo počakamo in položimo na mandljeve lističe. Panetone se ne sme preveč namočiti, sicer rezine razpadejo.

2.

Rezine pritisnemo, da se jih mandljevi lističi bolje oprimejo, nato jih obrnemo in postopek ponovimo še na drugi strani. V veliki ponvi segrejemo maslo in olje; če so kosi panetoneja veliki, bomo morda potrebovali dve ponvi.

3.

Ko se maslo zapeni, položimo rezine v ponev in jih pri srednji temperaturi po vsaki strani cvremo 3 do 4 minute oziroma do zlato rumene barve. Po želji jih postrežemo s semeni granatnega jabolka, rezinami klementin, javorjevim sirupom ali medom in grškim jogurtom.

4