Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško
Recept je objavljen v reviji Dober tek, November 2019
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički mletega koriandra
- 3 stroki česna
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 100 g paste čilijev chipotle (ali paradižnikove mezge, če ne želimo preveč pikantne jedi)
- sol in poper
- 1,5 kg težak kos govedine za dušenje
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- sok 1 limete
- majhen šopek koriandra
- 8 velikih pšeničnih tortilj
Priprava
Pečico segrejemo na 170 °C. Govejo jušno osnovo nalijemo v veliko težko nepregorno kozico in dodamo začimbe, drobno sesekljan česen, pasiran paradižnik, čilijevo pasto (ali paradižnikovo mezgo) in sol. Pristavimo na srednje močan ogenj, segrejemo do nežnega vrenja, nato dodamo govedino, da je oblita z omako. Pokrijemo in postavimo v pečico, kjer naj se duši 5 do 6 ur ali tako dolgo, da je meso popolnoma mehko. Kozico vzamemo iz pečice in pustimo počivati približno 30 minut.
Govedino natrgamo z dvojimi vilicami in jo vrnemo v omako. (Do tega koraka lahko jed pripravimo vnaprej – okusi se bodo s časom še razvili.) Fižol odcedimo, a ga ne oplaknemo. Primešamo ga mesu, pristavimo na majhen ogenj in pogrejemo, nato v kozico iztisnemo limeto in prihranimo na toplem. Tik preden postrežemo, primešamo sesekljan koriander.
Za tortiljne skledice pečico segrejemo na 190 °C. Vsako tortiljo premažemo z malo olja, nato jo damo v primerno veliko nepregorno posodico, tako da dobi obliko skledice. Tortilje obtežimo s suhim fižolom ali rižem. (Če uporabljamo fižol ali riž tudi za slepo peko sladkih pit, tortilje najprej obložimo s papirjem za peko in šele nato obtežimo, da ne bodo dišale po sladkem.) Postavimo v pečico za 8 do 12 minut, da se hrustljavo zapečejo. To lahko po potrebi naredimo v več izmenah. (Če jed pripravljamo vnaprej, pustimo, da se ohladijo, in jih čez noč shranimo v nepredušno zaprto posodo.) Ponudimo tako, da tortiljne skledice nadevamo najprej s solato iz rdečega zelja in vloženega čilija, nato pa obložimo s čilijevo govedino in izbranimi dodatki.
Nasvet
Da popestrimo jed lahko dodamo pomako iz kisle smetane ali navadnega jogurta, krhlje limete in na kocke narezan avokado, gvakamole, na rezinice narezan rdeči čili, na rezine narezane redkvice, na koščke narezan paradižnik, nadrobljen sir feta ali nariban blagi čedar.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.