Narastek iz čokoladnih palačink
Za velike in male sladkosnede

Narastek iz čokoladnih palačink
Za velike in male sladkosnede
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2015
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 4 jajca
- pribl. 200 g mehke moke
- mleko po potrebi (3,5–4 dl)
- ščepec soli
- maslo za peko
nadev
- 3 jajca
- 150 g jedilne čokolade
- 70 g sladkorja
- ½ vrečke vaniljevega sladkorja
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posipanje
Priprava
Štiri jajca, ščepec soli in presejano moko zmešamo v trdo testo. Dodamo mleko (približno 3,75 dl) in zmešamo v redko zmes, nato testo pustimo 20 minut počivati. Potem ga še enkrat dobro zmešamo in iz njega na vročem maslu spečemo 10 do 12 palačink, ki jih ohladimo.
Jedilno čokolado narežemo na majhne koščke in jo v vodni kopeli raztopimo. Beljake s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepemo v trd sneg. Polagoma dodajamo rumenjake in stopljeno čokolado.

Palačinke namažemo s čokoladno kremo, jih zvijemo in razrežemo na pol; nato jih kot strešnike polagamo v pekač, namazan z maslom, čez to pa prelijemo še preostalo čokoladno kremo.

V vnaprej ogreti pečici jih pečemo 25 minut pri 200 ˚C, nadev mora ostati še kremast.
Palačinke korajžno posipamo s sladkorjem v prahu in jih še vroče prinesemo na mizo. Izvrstna topla sladica za sladkosnede!
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.