Sestavine

biskvit

 • 175 g zmehčanega masla
 • 175 g svetlo rjavega sladkorja
 • 3 srednje velika jajca
 • 50 g mletih mandljev
 • 140 g moke
 • ¼ žličke sode bikarbone
 • 1 ½ žličke pecilnega praška
 • ½ žličke mandljeve arome
 • rožnata barva za živila (uporabili smo 10 g barve v obliki gela)

okras

 • 100 g marelične marmelade
 • sladkor v prahu za posip
 • 500 g belega marcipana

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Z aluminijasto folijo naredimo po sredini kvadratnega pekača s stranicami 20 cm pregrado (ali pa uporabimo pekač, posebej namenjen za peko šaharic). Vzamemo dve plasti aluminijaste folije, dolgi toliko, da lahko obložimo dno in dve stranici pekača in še 20 cm več. Na sredini naredimo 10 cm široko gubo.

2.

Folijo položimo v pekač, tako da je guba v sredini, folija pa se lepo prilega robovom in vogalom.

3.

Polovici pekača obložimo s papirjem za peko, tako da dolg kos papirja položimo po dolgem čez folijo.

4.

Nato položimo še en kos papirja za peko po širini, da je folija popolnoma prekrita. Tako prekrijemo oba razdelka pekača.

5.

Vse sestavine za testo razen barve za živila damo v veliko skledo in gladko razmešamo z mešalnikom. Polovico testa pretresemo v eno polovico pekača. V preostalo testo hitro vmešamo barvo za živila. Ko se testo enakomerno obarva živo rožnato, ga pretresemo v drugo polovico pekača. Rumeno in rožnato testo nato gladko poravnamo do stranic pekača. Pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga potisnemo v testo, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Ko vzamemo biskvit iz pečice, naj še 15 minut ostane v pekaču, nato ga preložimo na žično mrežico, da se popolnoma ohladi.

6.

Oba biskvita položimo na desko in ju ob strani obrežemo, da dobimo ravne robove. Po dolgem ju prerežemo na pol, da dobimo po dva kvadra iste barve; če želimo biti zares natančni, si pomagamo z ravnilom. Če sta malo višja kot širša, ju obrežemo, tako da dobimo na prerezu popolne kvadrate.

7.

V majhni kozici ali mikrovalovni pečici segrejemo marmelado in jo pretisnemo skozi cedilo. Delovno površino potresemo z malce sladkorja v prahu. Četrtino marcipana razvaljamo v pravokotnik, velik približno 20 x 10 cm. Premažemo ga s toplo marmelado in drugega poleg drugega nanj položimo en rumen in en rožnat biskvit, katerih stranici smo prej prav tako premazali z marmelado, da se lepo sprimeta. Nato ju premažemo z marmelado še po vrhu in nanju v šahovskem vzorcu položimo preostala kosa biskvita, premazana z marmelado.

8.

Preostali marcipan razvaljamo v pravokotnik, velik približno 20 x 25 cm. Z marmelado, ki nam je ostala, premažemo sestavljeni kolač. S pomočjo valjarja dvignemo marcipan in ga položimo na biskvit. Pogladimo ga ter z blagim pritiskanjem »oblečemo« ves kolač po vrhu in daljših stranicah. Kolikor ga spodaj ostane preveč, ga obrežemo kak centimeter od kolača ob daljših stranicah, od vsake krajše stranice pa odrežemo tanko rezino, da dobimo lep prerez. Na koncu s stiskanjem palca in kazalca iz marcipana naredimo okrasni rob.

6