Nadevane telečje prsi s čemažem in ostrigarji
Spomladanska nadevana pečenka
Nadevane telečje prsi s čemažem in ostrigarji
Spomladanska nadevana pečenka
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2013
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
- telečje prsi brez kosti, približno 1,5 kg (z žepom za nadev)
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 200 g ostrigarjev
- 120 g žemelj, narezanih na kocke
- 3 jajca
- šopek čemaža
- 1 srednje velika čebula
- približno 1,5 dl mleka
- 3 žlice olja
- 2,5 dl belega vina
- 1,5 dl omake za pečenko
- malo worcestrske omake
Priprava
Gobe operemo, očistimo in narežemo na tanke trakove. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Čemaž operemo in narežemo.
Na žlici vročega olja svetlo prepražimo čebulo in jo malo ohladimo. K žemeljnim kockam dodamo jajca, ohlajeno praženo čebulo, gobe in čemaž. Začinimo s soljo in poprom in vse sestavine zgnetemo z mlekom v rahel, bolj suh nadev.
Pečico segrejemo na 210 ºC. Meso znotraj in zunaj začinimo s soljo in poprom, nato žep napolnimo s pripravljenim nadevom. Odprtino skrbno zašijemo s kuhinjsko vrvico. Nadevane prsi položimo v primeren pekač in prelijemo z dvema žlicama zelo vročega olja. Pečemo v prej ogreti pečici približno 2 uri. Meso med pečenjem večkrat zalijemo z vinom, omako za pečenko in sokom, ki se izloča pri pečenju.
Pečene prsi pustimo počivati približno četrt ure, nato jih narežemo na rezine. Sok od pečenja razmastimo in začinimo z worcestrsko omako. Rezine nadevanih telečjih prsi ponudimo z omako in svežo sezonsko zelenjavo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.