Sestavine

  • 6 sladkih paprik babur
  • 500 g mlete govedine
  • 1 žlica olja
  • ½ sesekljane čebule
  • 1 strok sesekljanega česna
  • sesekljan peteršilj
  • 1 jajce
  • 80 g riža
  • sol
  • mleti poper

paradižnikova omaka

  • 2 žlici oljčnega olja
  • ½ sesekljane čebule
  • ščepec sladkorja
  • pribl. 6 dl pasiranega paradižnika (passate)
  • 3 listi bazilike
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Paprike operemo in jim odrežemo vrhnji del ob peclju; tega bomo uporabili za pokrovček. Odstranimo seme in notranje kožice.

2.

Pripravimo paradižnikovo omako. Na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sladkor, malo premešamo, da se karamelizira, in zalijemo s pasiranim paradižnikom. Solimo in popramo, dodamo liste bazilike in omako kuhljamo 10 do 15 minut.

3.

Medtem pripravimo nadev. Na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo, odstavimo in primešamo napol kuhan riž, mleto meso in jajce. Začinimo s soljo, poprom, česnom in peteršiljem. Prilijemo nekaj žlic vode, da je nadev sočnejši in ima riž dovolj vlage, da se do konca skuha.

4.

S pripravljenim nadevom napolnimo paprike do treh četrtin ali malo več in jih pokrijemo s prihranjenimi pokrovčki. Drugo poleg druge jih pokonci zložimo v kozico. Paradižnikovo omako pretlačimo in jo prilijemo k paprikam. Na blagem ognju paprike kuhamo približno eno uro.

Nasvet

V sezoni raje pripravimo paradižnikovo omako iz svežega paradižnika. Štiri velike paradižnike olupimo in sesekljamo ter dodamo čebuli namesto pretlačenega paradižnika. Če želimo močnejši okus, lahko dodamo malo paradižnikove mezge. Tudi v nadev lahko dodamo nekaj žlic sesekljanega paradižnika namesto nekaj žlic vode.

22