Sestavine

  • 150 g ješprenja
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 25 g pinjol
  • 25 g mandljevih lističev
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 1 velika maslena buča (približno 1,2 kg)
  • 3 žlice oljčnega ali repičnega olja in še malo za premaz
  • sol in poper
  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 majhen por
  • 200 g sira feta
  • majhen šopek žajblja
  • nekaj vejic rožmarina
  • 50 g suhih brusnic ali marelic ali mešanice obojih
  • naribana lupinica 1 limone

tahinijeva omaka

  • 2 žlici tahinija (sezamove paste)*
  • sok 1 limone
  • 1 žlica medu
  • majhen šopek peteršilja

Priprava

1.

Ješprenj skuhamo po navodilih na zavitku; za krepkejši okus v vodo nadrobimo jušno kocko. Odcedimo ga in prihranimo.

2.

Medtem v suhi ponvi popražimo pinjole in mandljeve lističe, da se rahlo obarvajo. Pretresemo jih v skledo in prihranimo. V isti ponvi nekaj minut pražimo koromačeva in koriandrova semena, da zadišijo, nato jih zdrobimo v možnarju.

3.

Bučo podolgem razpolovimo. Odstranimo ji semena in vlaknaste dele ter jih zavržemo. Še malo dolbemo, da vzdolž sredine obeh bučnih polovic naredimo »žlebova« za nadev. Morda bomo morali meso najprej zarezati z nožem, ker je buča precej trda. Bučni kalup naj bo debel približno 1,5 cm. Izdolbeno bučno meso grobo nasekljamo in prihranimo. Meso, ki je ostalo v bučnih polovicah, križem kražem zarežemo, pri čemer pazimo, da ne prebodemo lupine, premažemo z 1 žlico olja in dobro solimo.

4.

Pečico segrejemo na 180 °C. Čebulo, česen in por drobno nasekljamo. Nasekljamo tudi rožmarinove lističe in suho sadje.

5.

V kozici segrejemo preostali 2 žlici olja in na njem pražimo čebulo, bučno meso in por 8 do 10 minut, da se zelenjava zmehča. Primešamo česen in pražimo še 1 minuto. Dodamo kuhan ješprenj, oreške, začimbe, nadrobljeno feto, žajbljeve liste in rožmarin, suho sadje in limonovo lupinico. Solimo in popramo ter pražimo še minuto ali dve, nato mešanico nadevamo v bučni polovici (če kaj nadeva ostane, ga prihranimo). Nadevani bučni polovici spet sestavimo. Zunanjost buče premažemo s še malo olja in jo solimo, nato pa povežemo s kuhinjsko nitjo. Buča se bo med peko malo skrčila, zato pazimo, da jo čvrsto povežemo ali pa jo zavijemo v aluminijasto folijo.

6.

Bučo položimo v pekač, obložen z aluminijasto folijo ali papirjem za peko, in pečemo 1 uro. Če je buča pečena, preverimo tako, da vanjo zabodemo nož – zlahka bi ga morali zabosti v mehko meso. Preostali nadev potresemo okrog nadevane buče in pekač vrnemo v pečico še za 5 minut, da se nadev pregreje.

7.

Za omako zmešamo tahini z limonovim sokom, medom in kančkom vode. Nadevano bučo narežemo na rezine, pokapamo s tahinijevo omako in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Tahini

Tahini je pasta iz oluščenih ali neoluščenih sezamovih semen. Uporablja se zlasti v kuhinjah vzhodnega Mediterana in je bistvena sestavina jedi, kot so humus, babaganuš in halva.

2