Sestavine

  • 150 g naribanega zrelega sira čedar ali drugega aromatičnega topljivega sira
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 3 dl sladke smetane
  • 1–2 žlici javorovega sirupa
  • nekaj kapljic tabaska
  • 6 rezin prekajene mesnate slanine
  • 200 g navadnega tortiljinega čipsa
  • 3 mlade čebulice
  • 1 čili jalapeño (po želji, če je otrokom všeč pekoče)
  • pest koriandrovih ali peteršiljevih lističev
  • kisla smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

V kozici zmešamo nariban sir, koruzni škrob, smetano in 1 žlico javorovega sirupa ter segrevamo na majhnem ognju. Ves čas mešamo – čeprav bo mešanica najprej videti grudičasta, se bo nazadnje lepo stopila in povezala. Začinimo s tabaskom in po okusu s še malo javorovega sirupa. Shranimo na toplem, da se omaka ne bo prehitro učvrstila.

2.

Rezine slanine popečemo pod žarom v pečici, da so zelo hrustljave, v spodnjem delu pečice pa pogrejemo tortiljin čips. Čips naložimo na pladenj in ga prelijemo s sirovo omako. Slanino nalomimo na majhne koščke in jo posujemo po čipsu, nato vse skupaj posujemo še s tanko narezano čebulico, kolobarčki čilija jalapeño (po želji) in koriandrom ali peteršiljem.

2