Sestavine

  • lupina in sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 12 očiščenih sardel
  • manjši šopek kopra
  • manjši šopek peteršilja
  • 1 žlica kaper
  • 2 žlici kislih kumaric
  • sol
  • poper
  • 8 lesenih nabodal

Priprava

1.

Lesena nabodalca namočimo v vodi. Sardele prelijemo s polovico limonovega soka in žlico oljčnega olja. Sok in olje vtremo v trebušno votlino in kožo. Dve do tri sardele položimo drugo ob drugi in jih nabodemo s po dvema lesenima nabodalcema (pri glavi in pri repu).

2.

Za zeleno omako nasekljamo koper, peteršilj, kapre in kumarice in jih pomešamo s preostalim oljem, limonovim sokom in lupinico. Solimo, popramo in shranimo na hladnem.

3.

Sardele solimo in po želji popramo, nato jih postavimo na vroč žar. Pečemo jih na vsaki strani 3 do 4 minute, pri obračanju si pomagamo z nabodali. Pečene sardele prenesemo na krožnik, jih premažemo z nekaj zelene omake, preostalo omako pa postrežemo ob strani.

26