Na žaru pečena paprika z metinim jogurtom

Na žaru pečena paprika z metinim jogurtom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2018
ČAS PRIPRAVE: 10 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 2 rumeni papriki
- 400 g grškega jogurta
- sok in lupinica 1 limete
- 4 žlice drobno narezane mete
- sol
- poper
- 2 žlici repičnega olja
Priprava
Žar pripravimo za direktno peko (165 °C). Paprike razpolovimo, očistimo in premažemo z oljem. Položimo jih na žar in pečemo približno 10 minut, medtem jih enkrat obrnemo.
Jogurt zmešamo z meto ter limetinim sokom in lupinico, solimo in popramo. Postrežemo s papriko.
Cela paprika, pečena na žaru
Na žaru lahko spečemo tudi cele paprike, ki jih nato uporabimo za solate in druge jedi ali pa jih zamrznemo.
Na žaru jo pečemo (in medtem obračamo), da je po vseh straneh enakomerno mehurjasta in ožgana. Nato jo damo v posodo, ki jo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da bo kožica odstopila od mesa. Čez nekaj minut jo olupimo. Odstranimo ji peclje in semena, nazadnje pa jo lahko še narežemo na fileje, tako da jo po dolgem prerežemo, razpremo in po dolgem še enkrat razpolovimo.
Kako paprike popeče chef Bine Volčič, pa si oglejte tukaj.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.