Mini pite z jagodičjem
Ljubke in razkošno nadevane s slaščičarsko kremo. Prava poletna ekstravaganca!
Mini pite z jagodičjem
Ljubke in razkošno nadevane s slaščičarsko kremo. Prava poletna ekstravaganca!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + hlajenje
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
slaščičarska krema
- 3 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 večji rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 1 zvrhana žlica moke
- 1 žlička masla
krhko testo
- 150 g moke
- 50 g sladkorja
- 100 g hladnega masla
- ščepec soli
- 400 g mešanega jagodičevja (manjše jagode, maline, borovnice, ribez)
- sladkor v prahu za posip
- nekaj sesekljanih pistacij
- 8 modlov za mini pite (premer 7 do 8 cm)
Priprava
Najprej pripravimo slaščičarsko kremo. V kozico nalijemo mleko. V vaniljev strok naredimo zarezo, vendar ne do konca stroka. Nato konico noža zapičimo v sredino stroka, nož zasukamo prečno na strok in ga odpremo kot knjigo.
Z nožem postrgamo sredico in jo skupaj s strokom stresemo v mleko. Nežno segrevamo do vretja, nato pa temperaturo zmanjšamo in kuhljamo še nekaj minut.
V skledo damo rumenjake, sladkor in moko. Stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo svetlo in penasto mešanico; to traja približno 2 minuti (ko metlici vzamemo iz penaste mešanice, mora v njej ostati jasna sled).
V jajčno mešanico med počasnim mešanjem vlijemo tretjino vročega mleka, odstranimo strok in mleko vmešamo v kremo.
Kremo nato z lopatko postrgamo v kozico, kjer smo kuhali mleko. Med stalnim mešanjem nežno segrevamo do vretja, da dobimo gladko, gosto in svetlečo kremo. Na prvi pogled je krema malo grudasta, toda ob stalnem mešanju postane gladka. Temperaturo zmanjšamo, kremo mešamo in kuhljamo še 2 minuti.
Kremo odstranimo z ognja, primešamo ji maslo, da se raztopi, in jo z lopatko postrgamo v skledo, pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, da se ne naredi skorjica, in jo pustimo, da se ohladi. Ohlajeno pred uporabo shranimo v hladilnik.
Krhko testo naredimo tako, da moko presejemo v skledo in ji dodamo ščepec soli. Na sredini naredimo jamico in vanjo vsujemo sladkor in kocke hladnega masla. S konicami prstov maslo in sladkor hitro vgnetemo v moko ter pri tem mešanico dvigamo, da dobimo zračno drobtinasto maso. Dodamo 3 žlice hladne vode in zgnetemo gladko testo, zavijemo ga v folijo in shranimo kakšno uro v hladilniku.
Pečico segrejemo na 190 °C. Krhko testo razdelimo na 8 enakih delov. Vsakega razvaljamo in z njim obložimo modle tako, da nekaj testa visi čez rob. Na testo položimo kos papirja za peko in nanj vsujemo fižol za slepo peko. Modle položimo na nizek pekač in pečemo 10 minut, nato papir in fižol odstranimo ter pečemo še 5 minut, da dobimo hrustljavo in zlato rjavo testo.
Z ostrim nožem odstranimo testo, ki visi čez rob. Pečeno testo previdno odstranimo iz modlov in testene »posodice« ohladimo na kuhinjski rešetki.
Sadje očistimo, ribez osmukamo z vejic, če je potrebno, jagode razpolovimo ali razčetverimo in vse sadje zmešamo. Testene posodice napolnimo s kremo in bogato obložimo s sadjem, posujemo s sladkorjem v prahu in, če želimo, še s pistacijami.
Nasveti
Pri odmerjanju moke za slaščičarsko kremo smo previdni; moke naj bo samo malo več kot za eno žlico, da se nam ne bi zgodilo, da bi bila krema pregosta in bi imela okus po moki.
Ko mleko zavre, ga kuhljamo na nizki temperaturi, da ne bi preveč povrelo in bi ga bilo premalo za kremo.
Kremo lahko v hladilniku hranimo do 3 dni.
Za redkejšo različico lahko v kremo vmešate še 1,5 dl stepene sladke smetane.
Maslo da slaščičarski kremi svilen lesk.
Vaniljev strok lahko posušimo, ga damo v kozarec od marmelade, mu dodamo še sladkor in v tednu ali dveh dobimo vaniljev sladkor.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.