Sestavine

  • 1 žlica masla
  • 1 žlica olja
  • 1 velika čebula
  • 1 lovorov list
  • 1 strok česna
  • 1 1⁄2 žlice posušenega ali svežega žajblja
  • 500 g mlete govedine (ali mešanice govejega in svinjskega mesa)
  • 1 rezina starega belega kruha, namočenega v mleko (ali 2–3 žlice krušnih drobtin)
  • 1 veliko jajce
  • sol in poper
  • sončnično olje za pekač
  • 8 rezin prekajene mesnate slanine

Priprava

1.

Čebulo in žajbelj drobno nasekljamo, česen pretisnemo skozi stiskalnik. V ponvi segrejemo maslo in olje. Dodamo čebulo, lovor in ščep soli ter pri nizki temperaturi počasi pražimo 15 minut, dokler se čebula ne zmehča in postekleni. Tedaj dodamo česen in žajbelj in pražimo še minuto. Odstavimo in počakamo, da se mešanica 10 minut ohlaja, nato lovor odstranimo in zavržemo.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Pekač za kilogramsko štruco kruha premažemo z oljem. Slanino nekoliko raztegnemo, tako da s hrbtno stranjo žlice trdno potegnemo po vsaki rezini. Nato s 6 do 7 rezinami obložimo dno in daljši stranici pekača. Preostalo slanino narežemo na koščke.

3.

V skledo damo meso, odcejen kruh ali krušne drobtine in razžvrkljano jajce. Dodamo še narezano slanino in čebulno mešanico, solimo in popramo po okusu ter vse temeljito premešamo. Zmes predenemo v pekač, jo z rokami enakomerno potlačimo in pečemo 40 minut, da se učvrsti. Pečeno štruco zvrnemo iz pekača, narežemo na rezine in postrežemo.

1