Mesna štruca s slanino
Ni ga čez klasiko, a ta ima prav poseben pridih.

Mesna štruca s slanino
Ni ga čez klasiko, a ta ima prav poseben pridih.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica masla
- 1 žlica olja
- 1 velika čebula
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- 1 1⁄2 žlice posušenega ali svežega žajblja
- 500 g mlete govedine (ali mešanice govejega in svinjskega mesa)
- 1 rezina starega belega kruha, namočenega v mleko (ali 2–3 žlice krušnih drobtin)
- 1 veliko jajce
- sol in poper
- sončnično olje za pekač
- 8 rezin prekajene mesnate slanine
Priprava
Čebulo in žajbelj drobno nasekljamo, česen pretisnemo skozi stiskalnik. V ponvi segrejemo maslo in olje. Dodamo čebulo, lovor in ščep soli ter pri nizki temperaturi počasi pražimo 15 minut, dokler se čebula ne zmehča in postekleni. Tedaj dodamo česen in žajbelj in pražimo še minuto. Odstavimo in počakamo, da se mešanica 10 minut ohlaja, nato lovor odstranimo in zavržemo.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Pekač za kilogramsko štruco kruha premažemo z oljem. Slanino nekoliko raztegnemo, tako da s hrbtno stranjo žlice trdno potegnemo po vsaki rezini. Nato s 6 do 7 rezinami obložimo dno in daljši stranici pekača. Preostalo slanino narežemo na koščke.
V skledo damo meso, odcejen kruh ali krušne drobtine in razžvrkljano jajce. Dodamo še narezano slanino in čebulno mešanico, solimo in popramo po okusu ter vse temeljito premešamo. Zmes predenemo v pekač, jo z rokami enakomerno potlačimo in pečemo 40 minut, da se učvrsti. Pečeno štruco zvrnemo iz pekača, narežemo na rezine in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.