Martinova gos s sadjem in orehi
Martinova gos s sadjem in orehi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2014
ČAS PRIPRAVE: 3 ure
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 gos (pribl. 3 kg)
- 4 jabolka
- 2 pomaranči
- 200 g suhih sliv
- 100 g orehov
- kumina
- sol
zelje
- majhna glava rdečega zelja
- 1 čebula
- 2 žlici svinjske masti
- 1 krompir
- sladkor
- kis
- sol
- aluminijasta folija
Priprava
Gos očistimo in operemo, jo osušimo in posolimo po zunanji in notranji strani ter pustimo, da nekaj časa počiva. Jabolka in slive splaknemo. Jabolka narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Pomaranči olupimo in ju skupaj z dvema narezanima jabolkoma in polovico sliv in orehov nadevamo v gos.
Trebušno votlino zapremo s kovinsko špilo in po potrebi še z lesenimi paličicami, da gos med peko obdrži svojo obliko.
Nadevano gos položimo v globok pekač in posipamo s kumino. V pekač vlijemo 2 dl vode, gos pokrijemo s folijo in pri 160 °C pečemo 2 uri. Med peko gos polivamo z mesnim sokom, po potrebi tudi z dodatno vodo ali jušno osnovo. Če je mogoče, iz mesnega soka sproti pobiramo maščobo.
Po dveh urah v pekač dodamo preostali jabolki, slive in orehe. Temperaturo povečamo na 180 °C, odstranimo folijo in pečemo, da se gos lepo zapeče.
Medtem ko se gos peče, pripravimo zelje. Z zeljne glave odstranimo poškodovane liste, jo razpolovimo in izrežemo kocen. Zelje nato narežemo na tanke trakove. Čebulo olupimo in nasekljamo. V kozici stopimo mast, dodamo čebulo in kumino ter popražimo. Dodamo zelje, 1 dl vode, kis, sol in sladkor (po okusu). Premešamo, pokrijemo in dušimo, da se zmehča. Medtem v lupini skuhamo krompir, kuhanega olupimo in naribamo. Zelje občasno premešamo in pred koncem dušenja zgostimo z naribanim krompirjem. Po potrebi ga še malo začinimo. Gos postrežemo z rdečim zeljem in krompirjevimi cmoki.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.