Sestavine

  • 220 g temne čokolade (70 %)
  • 170 g masla
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • ¼ žličke instantne kave ali kavine arome
  • 100 g praženih mandljev
  • 2 zvrhani žlici moke
  • ½ žličke soli
  • 5 jajc
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 12 svežih ali zamrznjenih malin
  • 40 malin za okras
  • 4 žlice malinovega džema

glazura

  • 140 g nasekljane temne čokolade (70 %)
  • 1 dl sladke smetane
  • sladkor v prahu za posip
  • vaniljeva krema, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C. Dva enaka pekača premera 23 cm obložimo s papirjem za peko. Čokolado in maslo, ki ga narežemo na kocke, raztopimo, nato ohladimo. V zmes vmešamo vaniljevo aromo in kavo.

2.

Drobno zmeljemo mandlje in jih v primerno veliki skledi zmešamo z moko in soljo. Z električnim mešalnikom 5 minut stepamo jajca, da se njihov volumen podvoji. Počasi dodajamo sladkor in stepamo še kakšno minuto. Nato vmešamo čokoladno mešanico in nanjo najprej previdno presejemo polovico mandljeve mešanice. Premešamo, nato pa presejemo še drugo polovico. Testo je precej tekoče.

3.

Testo razdelimo v pripravljena pekača in pečemo približno 15 minut; lesene palčke, s katero preverjamo, ali je biskvit pečen, naj se drži nekaj testa, to pomeni, da testo ni popolnoma pečeno. Biskvit v pekačih ohladimo.

4.

Na postrežni pladenj damo manj lep biskvit. Iz 12 malin naredimo pire in ga zmešamo z džemom. S to maso premažemo biskvit, nato ga pokrijemo z drugim biskvitom.

5.

Za glazuro zavremo smetano in vanjo vmešamo nasekljano čokolado. Mešamo, da se čokolada raztopi. Počakamo nekaj minut, da se glazura nekoliko zgosti, nato jo prelijemo po biskvitu. Okrasimo s preostalimi malinami in torto pustimo ohlajati 24 ur v hladilniku. Približno eno uro pred postrežbo vzamemo torto iz hladilnika, posujemo jo s sladkorjem v prahu in ponudimo z žlico vaniljeve kreme.

28