Sestavine

  • 800 g svinjskega mesa (trebuševina ali pleče)
  • 1 velika čebula
  • 1 žlička sveže naribanega muškatnega oreška
  • 1 žlička angleške gorčice v prahu
  • 1 žlica worcestrske omake
  • sol
  • poper

testo

  • 200 g svinjske masti
  • 750 g moke
  • 2,5 dl vode
  • 1 jajce
  • sol
  • olje za pekač
  • moka za posip

Priprava

1.

Meso zmeljemo ali drobno nasekljamo. Čebulo drobno nasekljamo, jo zmešamo z vsemi navedenimi sestavinami za nadev in maso začinimo. Dvanajst vdolbin v pekaču za mafine namastimo in vsako obložimo s trakom papirja za peko, da pečene pite lažje vzamemo iz pekača.

2.

Pripravimo testo. V kozici segrejemo vodo skoraj do vretja in v njej stopimo mast. Moko presejemo v posodo multipraktika in ji dodamo 2 žlički soli. Vključimo multipraktik, moki prilijemo mešanico vode in masti ter gnetemo, da dobimo gladko testo. Stresemo ga v skledo, dve tretjini testa damo na delovno površino, preostalo tretjino pa pustimo v skledi in jo pokrijemo s kuhinjsko krpo, da testo ostane toplo.

3.

Večji del testa na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 2 do 3 mm. Delamo hitro, saj se testo lažje oblikuje, ko je še toplo. Izrežemo 12 krogov premera 11 cm. Vsako vdolbino v pekaču obložimo s krogom testa in ga pritisnemo. Malo testa naj sega čez rob.

4.

Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo damo nizek pekač. Nadev razdelimo po obloženih vdolbinah v pekaču za mafinein nadev rahlo pritisnemo. Preostalo tretjino testa razvaljamo na pomokani delovni površini in iz njega izrežemo 12 krogov s premerom 8 cm. V sredini vsakega kroga izrežemo luknjico. Jajce rahlo stepemo in z njim premažemo robove nadevanega testa, nato pite pokrijemo z manjšimi krogi. Robove stisnemo s prsti in jih nagubamo. Pite premažemo s preostalim stepenim jajcem, kar ga ostane, pa prihranimo.

5.

Pekač za mafine položimo na pekač v pečici in pite pečemo 30 minut, nato oba pekača vzamemo iz pečice. Pite nežno vzamemo iz vdolbin in jih po straneh ter vrhu ponovno premažemo s stepenim jajcem. Nato jih položimo neposredno na nizek pekač. Temperaturo v pečici povišamo na 200 °C in pite pečemo še 25 do 30 minut, da se robovi zapečejo, vrhovi pa lepo zlato obarvajo. Pite vzamemo iz pečice in jih ohladimo na rešetki.

Zanimivost

Čeprav pogosto slišimo, da Britanci nimajo lastne tradicionalne kuhinje in so kot veliki kolonizatorji večino jedi prevzeli od drugih narodov, je na seznamu britanske kulinarične tradicije tudi nekaj povsem britanskih jedi. Ena teh je priljubljena pokrita pita z nadevom iz grobo nasekljanega svinjskega mesa, ki jo je Velika Britanija leta 2008 zaščitila pri Evropski komisiji. Zaščiteno geografsko označbo so dodelili piti iz mesta Melton Mowbray (Melton Mowbray pork pie) z nadevom iz nasekljane sveže svinjine. Nadev angleške pite je lahko tudi iz mletega mesa ali v sol vloženega mesa, če svinjskemu mesu dodajo piščančje meso in trdo kuhano jajce, pa pito označijo s pridevnikom »gala«. Značilnost vseh angleških mesnih pit je hrustljavo testo, ki ga iz moke in svinjske masti zamesijo z vročo vodo. Po tradicionalnem receptu v »pokrov« pite izrežejo luknjico, skozi katero v pečeno pito vlijejo želatino, da je pita sočnejša, a lahko večjo sočnost dosežemo tudi, če za nadev izberemo nekoliko bolj mastne kose mesa. Male mesne pite so seveda stalnica angleških piknikov – jedo jih hladne, ob njih pa ponudijo angleško gorčico ali omako picalilli iz zelenjave, vložene v kis z gorčico.

21