Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 1 velika čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 dl crème fraîche (ali kisle smetane)
  • 4 žlice sesekljanega peteršilja
  • 4 žlice sesekljanega kopra
  • lupinica 1 limone
  • sol in poper
  • 650 g lososovega fileja brez kože
  • 2 zavitka maslenega listnatega testa po 275 g
  • moka za delovno površino
  • 1 razžvrkljano jajce

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. V vodi jih blanširamo 2 do 3 minute, nato jih odcedimo, damo v veliko skledo in prihranimo.

2.

Čebulo narežemo na lističe in jo na olju nežno pražimo 10 minut, da se rahlo obarva. Pustimo, da se malo ohladi, nato ji primešamo sladko smetano, crème fraîche, zelišča in limonovo lupinico ter obilno solimo in popramo. Z mešanico prelijemo krompir in zelo nežno pomešamo.

3.

Lososu s pinceto odstranimo srti in file prečno narežemo na 3 cm debele rezine, nato pa jih po dolgem prepolovimo, da dobimo debele palčke.

4.

Eno ploščo listnatega testa položimo na velik plitev pekač.   Ob eni stranici testa naložimo četrtino krompirjeve mešanice, tako da pustimo 3 cm roba. Krompir prekrijemo s polovico lososa, tega pa z drugo četrtino krompirja. Testo vsenaokrog premažemo z razžvrkljanim jajcem in ga prepognemo čez nadev. Robove zavihamo in stisnemo s prsti ali zatesnimo z vilicami. Na vrh lahko za okras s konico noža narišemo ribo.

5.

Na pekač položimo drugo testeno ploščo (nič hudega, če cele ne spravimo na pekač; testo, ki je izven pekača, bomo preganili čez nadev) in ponovimo postopek s preostalimi sestavinami. Za 30 minut postavimo v hladilnik.

6.

Oba testena zavitka po vrhu premažemo z jajcem. Pečemo ju 40 minut. Pečena pustimo počivati 10 minut, nato ponudimo toplo ali hladno.

5