Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
- 1 žlica lističev zelenega čaja
- 2 žlici surovega belega riža
- 2 žlici mehkega rjavega sladkorja
- 4 fileji lososa po pribl. 150 g
- oljčno olje
- ½ kumare
- 4 rdeče redkvice
- 2 pesti rukole
- rdeči vinski kis
zeliščna majoneza
- 2 rumenjaka
- 1 žlica dijonske gorčice
- 2 žlici blagega oljčnega olja
- 1 stisk limonovega soka
- velika pest drobno sesekljanih zelišč (npr. peteršilj, drobnjak in pehtran)
- sol
- beli poper
- zelišča za posip
Priprava
Za majonezo v skledi dobro stepamo rumenjaka in gorčico, nato po kapljicah dodajamo olje in ves čas stepamo, da se zgosti. Vmešamo limonov sok in zelišča, solimo in popramo. Shranimo v hladilnik, kjer se obdrži do dva dni.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo z aluminijasto folijo. Zmešamo čajne lističe, riž in sladkor ter posujemo po foliji. Odrežemo še en kos folije in ga zgibamo tako, da dobimo pravokotnik, ki se bo prilegal pekaču. V to folijo naredimo veliko majhnih luknjic in nanjo položimo lososove fileje s kožo navzdol.
Pekač z rižem in čajem pristavimo na štedilnik na precej visoko temperaturo, da se začne čaj rahlo dimiti, nato na vrh položimo folijo z lososom. Pekač tesno pokrijemo z dodatno folijo in postavimo v pečico. Pečemo 5 minut, če želimo, da je losos v sredini še surov, ali 8 minut, če imamo raje prepečenega. Poškropimo ga z oljčnim oljem in solimo.
Kumaro z lupilnikom za zelenjavo narežemo na trakove, redkvice pa na tanke rezine. Na štiri krožnike damo po malo zeliščne majoneze, jo razmažemo z žlico in nanjo položimo lososa. Priložimo zabeljeno solato, osujemo z zelišči in ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.