Sestavine

  • 2 šalotki
  • 2 žlici masla
  • 150 g črne leče
  • 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
  • 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
  • sol
  • poper
  • 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
  • morska sol
  • zeleni poper
  • oljčno olje za peko

smetanova omaka

  • 1 dl sladke smetane
  • žlica kisle smetane
  • 2 žlici janeževega žganja
  • ščepec žafranovega praška
  • sol

Priprava

1.

Šalotko olupimo, drobno narežemo in zarumenimo v kozici na vročem maslu. Dodamo lečo (ni je treba namakati) in zalijemo z belim vinom. Prilijemo zelenjavno juho, zavremo, potem pa počasi kuhljamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo še malo tekočine, da leča ohrani ustrezno gostoto; začinimo s soljo in poprom.

2.

Zdaj pripravimo še ribe. V ponvi močno segrejemo oljčno olje. Fileje položimo s kožno stranjo na maščobo in jih, glede na debelino, pečemo 6 do 8 minut. Zadnji 2 minuti pečemo fileje tako, da jih pokrijemo z aluminijasto folijo; solimo in popramo jih tik pred postrežbo.

3.

Za smetanovo omako obe vrsti smetane zavremo in povremo do ustrezne gostote. Vmešamo janeževo žganje in žafranov prašek ter po okusu solimo.

4.

Lečo ponudimo s lososovimi fileji in pripravljeno smetanovo omako.

6