Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 kg očiščenih lignjev
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • ščep zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička janeževih semen
  • 3 lovorovi listi
  • 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
  • ščep sladkorja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 400 g paradižnikovega pireja (passata)
  • velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
  • sol
  • poper

ko postrežemo

  • pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
  • lupina ½ pomaranče
  • oljčno olje za pokapanje

Priprava

1.

Lignje narežemo na debelejše kolobarje, lovke pa na manjše kose. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno nasekljamo, česen narežemo na rezinice. V nizki kozici segrejemo olje in dodamo lignje, čebulo in česen. Primešamo začimbe, zelišča in sladkor ter jed dušimo, da vsa tekočina izhlapi in se čebula zmehča (približno 15 minut). Dodamo vinski kis in paradižnikov pire, nato prilijemo rdeče vino in začinimo s soljo in poprom. Kuhljamo približno eno uro na najnižji temperaturi in občasno premešamo, da se lignji zmehčajo. Kuhanje lahko traja tudi krajši čas, odvisno od vrste lignjev.

2.

Ugasnemo kuhalno ploščo in pustimo, da se jed rahlo ohladi, nato jo pokapamo z oljčnim oljem, posipamo s koriandrom in pomarančno lupino.

29