Krompirjeve pice
Pice na malo drugačen način - s krompirjevo podlago.

Krompirjeve pice
Pice na malo drugačen način - s krompirjevo podlago.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 krompirji za peko
- 1 žlica oljčnega olja
- 1⁄2 rdeče čebule
- 1 strok česna
- 60 g pikantne salame
- 400 g paradižnika v koščkih iz pločevinke
- 1⁄2 majhnega šopka bazilike
- 100 g mocarele
- sol in poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Cel krompir zdrgnemo in temeljito osušimo, nato pa ga na več mestih prebodemo z vilicami. Položimo ga kar na rešetko v pečici in pečemo do mehkega uro do uro in pol. Če nimamo toliko časa, krompir prebodemo z vilicami, vsakega posebej ovijemo v papirnato brisačko in segrevamo v mikrovalovni pečici na visoki stopnji 8 do 10 minut, da se notranjost zmehča.
Medtem pripravimo omako. Čebulo drobno sesekljamo. Česen pretisnemo skozi stiskalnik. Salamo narežemo na rezine, ki jih nato natrgamo. Baziliko osmukamo in liste drobno narežemo. Mocarelo natrgamo.
Podobni recepti

Pica polžki

Florentinska pica s špinačo

Dofineški krompir

Pica rožice iz polente

Krompirjeve polovice, polnjene s porom in mehkim sirom
V manjši kozici segrejemo olje, nanj stresemo čebulo in jo pražimo 5 minut, da se zmehča. Primešamo česen in salamo ter pražimo še kakšno minuto, nato pa dodamo paradižnik. Ko omaka zavre, jo pustimo rahlo vreti še 5 minut, nato jo solimo in popramo ter vmešamo polovico bazilike. V pečici vključimo žar.
Krompir prerežemo na polovice, na katere z žlico naložimo omako, in jih potresemo s kosi mocarele ter preostalo baziliko. Krompirjeve pice vrnemo v pečico, a le toliko, da se sir stopi in malo zapeče. Postrežemo še vroče.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.