Kremna juha z gozdnimi gobami
Dišeča jesenska juhica za tiste z gobarsko srečo

Kremna juha z gozdnimi gobami
Dišeča jesenska juhica za tiste z gobarsko srečo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2013
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 25 g suhih jurčkov
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- vejice timijana
- 400 g mešanih gozdnih gob
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane
- 1 dl smetane za kuhanje
- 4 rezine belega kruha (pribl. 100 g)
- sol
- poper
- drobnjak in tartufovo olje, ko postrežemo
Priprava
Suhe jurčke prelijemo s toliko vrele vode, da so pokriti. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, česen pa narežemo na rezinice. V ponvi segrejemo polovico masla in na njem nežno pražimo čebulo, česen in timijan približno 5 minut, da se čebula in česen zmehčata in začneta rjaveti.
Gozdne gobe očistimo in narežemo, če so velike. Jurčke odcedimo, tekočino prihranimo. K čebuli dodamo odcejene jurčke in gozdne gobe ter pražimo 5 minut, da se gobe nekoliko zmehčajo. Nato dolijemo jušno osnovo in prihranjeno tekočino od jurčkov, solimo in popramo, zavremo in kuhljamo 20 minut. Vmešamo obe smetani in kuhljamo še nekaj minut. Juho odstavimo, zmešamo s paličnim mešalnikom in po želji tudi precedimo.
Kruh narežemo na kocke. V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo kruhove kocke in jih pražimo do zlato rjave barve. Odložimo jih na kuhinjski papir, da se razmastijo. Pred postrežbo juho po želji še enkrat spenimo s paličnim mešalnikom, naložimo v krožnike, potresemo z narezanim drobnjakom in kruhovimi kockami ter pokapljamo s tartufovim oljem.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.