Sestavine

  • 1,5 kg težak krap
  • 100 g dimljene slanine
  • 160 g čebule
  • 400 g paradižnika
  • 200 g rumene paprike
  • 40 g paradižnikove mezge
  • 2 stroka česna
  • 0,5 dl olja
  • 60 g ostre moke
  • 20 g sladke mlete paprike
  • 1 dl belega vina
  • 8 dl ribje jušne osnove
  • lovor
  • majaron
  • timijan
  • rožmarin
  • sol
  • mleti poper
  • trganci za prilogo

Priprava

1.

Slanino narežemo na kocke. Čebulo in česen očistimo, olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnik operemo, ga za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo, olupimo, mu odstranimo semena in ga narežemo na kocke. Papriko operemo, očistimo semena, jo narežemo na koščke in popečemo na malo olja. Krapa očistimo, oluskamo, če ima luske, in narežemo na kotlete, te pa na polovice. Če želimo, lahko ribi odstranimo kožo.

2.

Ribo začinimo s soljo in poprom, pomokamo in opečemo na vročem olju. Vzamemo jo iz ponve in na isti maščobi nato prepražimo slanino, dodamo čebulo in pražimo, da oveni. Dodamo še česen, mleto sladko papriko in še malo popražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo, pomokamo z ostankom moke, zalijemo z ribjo osnovo in kuhamo pol ure. Omako pretlačimo skozi gosto cedilo. Prilijemo belo vino in priložimo lovorov list, majaron, timijan in rožmarin. Začinimo s soljo, dodamo paradižnik in dobro prevremo, priložimo koščke paprike in v pripravljeno omako vstavimo opečeno ribo. Na blagem ognju kuhamo še 20 minut. Če je potrebno, paprikaš dodatno začinimo s soljo in poprom ter ponudimo z rezanci ali trganci.

Galerija

Nasvet

Trgance pripravimo iz rezančnega testa, ki ga tanko razvaljamo, osušimo in natrgamo na poljubno velike koščke.

3