Sestavine

  • 200 g kostanja
  • 5 dl kokošje ali zelenjavne jušne osnove
  • 20 g masla
  • 10 g sladkorja
  • 0,4 dl rdečega portskega vina
  • 0,1 dl konjaka
  • 1 dl sladke smetane
  • sol
  • sveže zmlet poper
  • malo masla

Priprava

1.

Kostanj pristavimo v hladni vodi, skuhamo do mehkega in olupimo, preden se popolnoma ohladi. Štiri lepe cele kostanje prihranimo, ostale pa drobno narežemo in na maslu rahlo prepražimo. Dodamo sladkor, karameliziramo, zalijemo s konjakom ter dolijemo najprej rdeče vino, nato pa jušno osnovo.

2.

Juho rahlo kuhljamo 10 minut. Na koncu dodamo sladko smetano, vmešalniku zmešamo in precedimo. Prihranjene štiri kostanje na maslu pretresemo. Preden juho ponudimo, jo po želji še malo začinimo s soljo in poprom ter okrasimo s kostanjevimi rezinicami.

30