Jambalaya (riž po kreolsko)
Jambalaya (riž po kreolsko)
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 200 g pikantne klobase (npr. chorizo)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 2 stebli zelene
- 1 žlička svežih timijanovih lističev
- 1 žlička suhega origana
- ½ žličke česnove soli
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlička kajenskega popra
- ½ žličke gorčice v prahu
- ščep popra
- 300 g dolgozrnatega riža
- 1 pločevinka (400 g) češnjevega paradižnika
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 12 surovih velikih kozic
- 12 klapavic
- 24 vongol
- majhen šopek peteršilja
- 4 mlade čebulice
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. V težki ognjevarni kozici na srednji temperature segrejemo olje. Piščančje meso narežemo na koščke, ga solimo, stresemo v kozico in pražimo 4 minute, da se rahlo rjavo obarva, medtem občasno pomešamo, da se ne prime. Dodamo na kolesca narezano klobaso in pražimo še 4 minute, da spusti maščobo in postane malce hrustljava. Meso in klobaso s penovko poberemo iz kozice, damo na krožnik in prihranimo.
Na maščobo od klobase v kozici stresemo tanko narezano čebulo, znižamo temperaturo in pražimo 8 minut, da se zmehča. Primešamo strt česen, na trakove narezano papriko, nasekljano zeleno, timijan in origano ter pražimo še 2 minuti.
Zdaj v kozico vrnemo meso, dodamo česnovo sol, mleto papriko, kajenski poper, gorčico v prahu in poper ter pražimo 2 minuti, da zadiši. Primešamo riž, nato pa še paradižnik iz pločevinke. Prilijemo jušno osnovo in dobro premešamo. Počakamo, da zavre, potem pa pokrijemo s tesno prilegajočo se pokrovko in postavimo v pečico za 20 minut.
Jed vzamemo iz pečice in riž razrahljamo z velikimi vilicami. Nežno primešamo kozice, nato na vrh položimo očiščene klapavice, ki smo jim odstranili bradice. Spet pokrijemo s pokrovko in vrnemo v pečico še za 10 minut, nato vzamemo iz pečice in vse skupaj dobro premešamo. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in na kolobarčke narezano mlado čebulico ter postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.