Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 6 piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 200 g pikantne klobase (npr. chorizo)
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 2 rdeči papriki
  • 2 stebli zelene
  • 1 žlička svežih timijanovih lističev
  • 1 žlička suhega origana
  • ½ žličke česnove soli
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlička kajenskega popra
  • ½ žličke gorčice v prahu
  • ščep popra
  • 300 g dolgozrnatega riža
  • 1 pločevinka (400 g) češnjevega paradižnika
  • 3 dl piščančje jušne osnove
  • 12 surovih velikih kozic
  • 12 klapavic
  • 24 vongol
  • majhen šopek peteršilja
  • 4 mlade čebulice

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. V težki ognjevarni kozici na srednji temperature segrejemo olje. Piščančje meso narežemo na koščke, ga solimo, stresemo v kozico in pražimo 4 minute, da se rahlo rjavo obarva, medtem občasno pomešamo, da se ne prime. Dodamo na kolesca narezano klobaso in pražimo še 4 minute, da spusti maščobo in postane malce hrustljava. Meso in klobaso s penovko poberemo iz kozice, damo na krožnik in prihranimo.

2.

Na maščobo od klobase v kozici stresemo tanko narezano čebulo, znižamo temperaturo in pražimo 8 minut, da se zmehča. Primešamo strt česen, na trakove narezano papriko, nasekljano zeleno, timijan in origano ter pražimo še 2 minuti.

3.

Zdaj v kozico vrnemo meso, dodamo česnovo sol, mleto papriko, kajenski poper, gorčico v prahu in poper ter pražimo 2 minuti, da zadiši. Primešamo riž, nato pa še paradižnik iz pločevinke. Prilijemo jušno osnovo in dobro premešamo. Počakamo, da zavre, potem pa pokrijemo s tesno prilegajočo se pokrovko in postavimo v pečico za 20 minut.

4.

Jed vzamemo iz pečice in riž razrahljamo z velikimi vilicami. Nežno primešamo kozice, nato na vrh položimo očiščene klapavice, ki smo jim odstranili bradice. Spet pokrijemo s pokrovko in vrnemo v pečico še za 10 minut, nato vzamemo iz pečice in vse skupaj dobro premešamo. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in na kolobarčke narezano mlado čebulico ter postrežemo.

11