Sestavine

  • 15 g liofiliziranih jagod*
  • 150 g mrzlega masla
  • ščep soli
  • 250 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 1 velik rumenjak
  • 2 žlici sladke smetane
  • rdeča ali rožnata barva za živila
  • moka za delovno površino

Priprava

1.

Posušene jagode v multipraktiku zmeljemo v prah, ki ga stresemo v skledico, posodo mešalnika pa operemo.

2.

Maslo narežemo na koščke in ga damo v multipraktik skupaj z moko in velikim ščepom soli ter mešamo, dokler ne dobimo enotne drobtinaste mešanice. Dodamo sladkor v prahu in na kratko premešamo. V skledici razžvrkljamo rumenjak, vaniljevo aromo in smetano, prilijemo v multipraktik in mešamo, dokler se testo ne začne sprijemati in ni več drobtinasto.

3.

Približno polovico testa vzamemo iz mešalnika (pri tem pazimo, da se ne porežemo na ostrem nožu) in ga na delovni površini na hitro pognetemo v kepo. Oblikujemo jo v kvader, ki ga ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in spravimo v hladilnik. Preostalemu testu dodamo zmlete jagode in nekaj kapelj barve za živila ter vklopimo mešalnik, dokler se ne obarva enakomerno živo rožnato (če je treba, dodamo še malo barvila). Zvrnemo ga na delovno površino, ga sploščimo v obliko, podobno prvemu testu, zavijemo in damo za 30 minut v hladilnik.

4.

Oba kosa testa vzamemo iz hladilnika 10 do 15 minut prej, preden ju nameravamo razvaljati. Delovno površino potresemo z malce moke in odstranimo folijo za živila; en kos položimo na drugega in ju oblikujemo tako, da sta približno enako velika. Pomokamo valjar in testo razvaljamo v pravokotnik, velik približno 25 x 20 cm – to najlaže naredimo tako, da ga najprej »obrobimo«: z močnim pritiskom povaljamo testo v eno smer, tako da se v njem zariše zareza od roba valjarja, nato pa obrnemo valjar za 90 stopinj in ponovimo v drugo smer.

5.

Z daljše stranice tesno zvijemo testo, kot bi delali rulado. Zvitek zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga za eno uro položimo v hladilnik (lahko pa ga spravimo v zamrzovalnik, kjer se bo obdržal 2 meseca). Približno 10 minut prej, preden začnemo peči, segrejemo pečico na 180 °C in 2 velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko.

6.

Ko je testo dovolj čvrsto, odrežemo konca in ju zavržemo, nato pa narežemo zvitek na kroge, debele približno 3 mm. Polagamo jih na pekača, tako da med njimi pustimo nekaj prostora, in pečemo 15 do 17 minut; na sredi peke položaj pekačev v pečici zamenjamo. Piškoti naj bodo čvrsti in po robovih bledo rumeni. Pustimo jih, da se 5 minut ohlajajo na pekačih, nato jih preložimo na kuhinjsko mrežico in počakamo, da se ohladijo do konca. Do 3 dni jih hranimo v pločevinasti škatli za piškote.

Nasvet

Če želimo živo rožnate piškote, ne varčujmo z barvo za živila; naravna rožnata barva jagod v prahu med peko namreč zbledi.

17