Jagodni sladoled s kislo smetano
Potrebujemo samo 3 sestavine in 15 minut!
Jagodni sladoled s kislo smetano
Potrebujemo samo 3 sestavine in 15 minut!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2011
ČAS PRIPRAVE: 15 min + zamrzovanje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g jagod
- 200 g sladkorja v prahu
- 500 g kisle smetane
- 8 kornetov
- 50 g pistacij
- 200 g bele čokolade
Priprava
Jagode očistimo in jih s sladkorjem v prahu damo v posodo kuhinjskega strojčka. Zmešamo jih v grob pire; koščki jagod bodo dali sladoledu posebno teksturo.
V primerno skledo damo kislo smetano in vanjo vmešamo jagodni pire. Maso damo v strojček za sladoled in pustimo, da dela dokler masa ne zamrzne in doseže želene gostote. Če strojčka nimamo, skledo postavimo v zamrzovalnik za 1 do 2 uri oziroma tako dolgo, da masa zamrzne približno 3 cm od roba sklede. Skledo nato vzamemo iz zamrzovalnika in maso dobro premešamo, da razbijemo ledene kristale. Postavimo jo nazaj v zamrzovalnik in čez eno uro spet dobro premešamo. Maso nato preložimo v posodo s pokrovom, v kateri bomo hranili sladoled, posodo pokrijemo in shranimo v zamrzovalniku.
Jagodni sladoled lahko postrežemo v pistacijinih kornetih. Pripravimo jih tako, da najprej drobno sesekljamo pistacije in stopimo belo čokolado. Robove kornetov pomočimo v čokolado, pustimo, da odvečna čokolada odteče, nato jih pomočimo v pistacije in odložimo na papir za peko. Postavimo jih v hladilnik, da se masa utrdi. Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika 20 minut pred postrežbo in ga naložimo v pripravljene kornete ali v desertne skodelice.
Nasvet
Sladoled lahko domiselno postrežemo tudi v obliki sladolednega sendviča: po eno kepico sladoleda preprosto položimo med dva piškota. Poskusite z mandljevimi ali čokoladnimi piškoti, medenjaki …
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.