Sestavine

vinski sladoled

  • 6 dl muškata
  • 170 g kristalnega sladkorja
  • 200 g masla
  • 3 rumenjaki

tortice

  • 100 g listnatega testa
  • 45 g masla
  • 45 g fino zmletih mandljev
  • 45 g kristalnega sladkorja
  • 15 g jedilnega škroba
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica pomarančnega likerja
  • 50 g sladke smetane
  • 50 g mleka
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • sredica ½ vaniljevega stroka
  • 8 g jedilnega škroba
  • 1 rumenjak
  • 250 g jagod

Priprava

1.

Najprej pripravimo sladoled. Vino in kristalni sladkor segrejemo na 60 °C. S paličnim mešalnikom vmešamo maslo in segrejemo do 80 °C. Zmes nalijemo v posodo mešalnika, dodamo rumenjake in stepamo osem minut, nato pa maso zamrznemo (uporabimo aparat za sladoled ali zamrzovalnik).

2.

Listnato testo tanko razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini. Z obodcem izrežemo okrogle rezine s premerom osem centimetrov. Zložimo jih na pekač, obložimo z alufolijo in v pečici, ki smo jo segreli na 200 °C, slepo spečemo. Pečemo približno 10 do 15 minut.

3.

Maslo penasto zmešamo z mandlji in kristalnim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob, rumenjak in pomarančni liker ter sestavine dobro zmešamo.

4.

Sladko smetano (eno žličko prihranimo) zavremo z mlekom, kristalnim sladkorjem in sredico polovice vaniljevega stroka. Jedilni škrob zmešamo z žličko sladke smetane in rumenjakom; s to zmesjo povežemo vrelo tekočino. Maso stepamo toliko časa, da se ohladi, potem pa jo vmešamo v mandljevo maso in namažemo na slepo pečene tortice iz listnatega testa.

5.

Jagode operemo, očistimo, razpolovimo ali razrežemo na četrtine in z njimi obložimo mandljevo maso. Tortice pečemo pri 180 °C slabih 10 minut. Ponudimo jih z vinskim sladoledom.

37