Sestavine

  • 200 g blanširanih ali neblanširanih lešnikov
  • 5 jajc
  • 175 g sladkorja
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno globokega modla za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Lešnike čim bolj drobno zmeljemo v multipraktiku. Če se zdijo vlažni, jih razprostremo na velik pekač in pustimo, da se približno pol ure sušijo, medtem jih občasno pomešamo.

2.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake in jih damo v dve veliki skledi. Na rumenjake vsujemo sladkor in z električnim mešalnikom stepamo približno 3 minute, da na površini mase ostanejo sledi, ko dvignemo metlice.

3.

Postopoma vmešamo še maslo, nato pa nežno še lešnike in vaniljo.

4.

Beljake s tepemo v čvrst sneg in ga v 4 enakih porcijah z metlicami nežno vmešamo v testo. Maso nalijemo v model in pečemo 50 do 60 minut, da je kolač čvrst in na sredini prožen na dotik. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se ohladi.

 

Nasvet

K temu kolaču se čudovito priležeta stepena sladka smetana in topla čokoladna omaka. Omako pripravimo tako, da 1,5 dl smetane segrejemo skoraj do vrelišča, nato jo odstavimo in ji dodamo 100 g nasekljane temne čokolade. Mešamo toliko časa, da nastane gladka in sijoča omaka, s katero pokapljamo smetano.

6