Sestavine

  • 225 g zmehčanega masla
  • 175 g sladkorja
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 4 velika jajca
  • 325 g moke
  • 25 g koruznega škroba
  • 1 žlica mletega cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička mešanice začimb za medenjake
  • 1 ½ žlice pecilnega praška
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • jedilna zlata barva v pršilu za okras (po želji)
  • maslo za pekače

karamelizirane hruške

  • 4 velike hruške (zrele, vendar čvrste)
  • sok ½ limone
  • 3 žlice javorovega sirupa
  • 2 žlici masla

beljakova maslena krema

  • 4 veliki beljaki
  • 320 g svetlega sladkorja muskovado
  • 480 g zmehčanega masla
  • 6 žlic javorovega sirupa

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Tri okrogle pekače s premerom 20 cm namastimo in jih obložimo s papirjem za peko. Namastimo tudi papir.

2.

Naredimo biskvit. Zmehčano maslo in sladkor damo v veliko skledo in ju približno 5 minut stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo svetlo penasto maso. Postopoma dodajamo jajca in neprestano mešamo, da je vsako jajce popolnoma vmešano, preden dodamo naslednjega. V drugi skledi zmešamo moko, koruzni škrob, začimbe in pecilni prašek. Suhe sestavine postopoma v treh delih primešamo mokrim. Vsakič prilijemo 1 dl mleka in premešamo. Maso razdelimo v tri pekače in zgladimo površino. Biskvite pečemo 25 do 30 minut ali tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskviti 10 minut hladijo v pekačih, nato jih zvrnemo na rešetko, odstranimo papir za peko in pustimo, da se popolnoma ohladijo.

3.

Hruške olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na majhne kocke. Zmešamo jih z limonovim sokom. V ponvi jih skupaj z maslom in javorovim sirupom kuhamo na srednji temperaturi, da se zmehčajo in večina tekočine izpari. Ponev damo na stran, da se hruške ohladijo.

4.

Masleno kremo pripravimo tako, da damo beljake in sladkor v veliko ognjevarno posodo in postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda. Mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi – to preverimo tako, da pomočimo dva prsta v tekočino in ju pomanemo. Če ne čutimo zrnc, je mešanica pripravljena. Odstavimo posodo in zmes stepemo z električnim mešalnikom, da dobimo gosto beljakovo peno. Stepamo toliko časa, da se ohladi na sobno temperaturo.

5.

Žlico za žlico počasi v tepemo zmehčano maslo. Maslena krema mora biti svilnato gladka – če ni, jo stepamo toliko časa, da taka postane. Če se še vedno ne zgosti, je masa mogoče pretopla, zato jo 10 minut hladimo in poskusimo ponovno. Nazadnje vmešamo še javorov sirup.

6.

Sestavimo torto. Na tortni podstavek položimo prvi oblat in ga premažemo s tanko plastjo maslene kreme. Po masleni kremi razporedimo polovico karameliziranih hrušk, odvečno tekočino zavržemo. Postopek ponovimo in končamo s tretjim oblatom.

7.

Torto najprej po obodu in po vrhu na tanko premažemo z masleno kremo, da naredimo »zaščitni premaz«, nato pa vrh torte na debelo namažemo s kremo. Preostalo kremo damo v brizgalno vrečko z nastavkom za cvetne lističe. Vrečko držimo tako, da se široki del nastavka dotika oboda torte čisto spodaj. Vrečko premikamo levo in desno v cikcak vzorcu in se pomikamo navzgor. Ko pridemo do vrha, ponovno začnemo poleg nabrizganega traku spodaj in postopek ponavljamo, dokler ne okrasimo cele torte. Nazadnje na zgornjem robu torte naredimo še okrasni masleni rob (tako se skrijejo neenakomerni zaključki nabrizganih volančkov). Če so vam všeč bleščice, lahko torto poškropite z jedilnim zlatim pršilom. Najbolje je, da torto postrežemo v dveh dneh, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 4 dni.

Zaščitni premaz

Da so torte lepe in gladke, slaščičarji najprej naredijo zaščitni premaz. Preden torto okrasite, jo z vseh strani vedno najprej čisto na tanko premažite s kremo. Tako se znebite vseh morebitnih drobtinic ali koščkov biskvita, ki se sicer pojavljajo v kremi. To deluje še bolje, če torto, preden jo dokončno okrasite, za nekaj časa postavite v hladilnik.

17