Sestavine

  • 2 hruški
  • 3 dl polsuhega belega vina
  • 50 g (rjavega) sladkorja
  • klinčki
  • košček ingverjeve korenine
  • 100 g jedilne čokolade
  • 1 žlica kokosovega masla
  • šilce hruškovega žganja ali ruma
  • 1 žlica sladke smetane
  • vanilijev sladoled

Priprava

1.

Cele hruške na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut v vinu, ki mu dodamo nekaj sladkorja, klinčke in ingver. Hruške odcedimo, jih vzdolžno prerežemo, izdolbemo peščišče ter jih zložimo na krožnik. Počakamo, da se ohladijo.

2.

V tem času pripravimo čokoladni preliv. Nad soparo v posodi stopimo jedilno čokolado skupaj z žlico kokosovega masla. Dodamo hruškovo žganje ali rum ter žlico sladke smetane.

3.

Na ohlajene hruške damo kepico ali dve vaniljevega sladoleda ter čokoladni preliv. Po originalnem receptu sladico okrasimo s kandiranimi vijolicami.

Opomba

Recept je iz knjige »Zrela hruška pade sama – opisi starih sort hrušk za vsakdanjo rabo«, ki je izšla pri založbi Orbis, Ljubljana. V njej sta avtorja Boštjan in Mojca Godec opisala 25 starih sort hrušk ter zbrala in preizkusila 20 receptov s hruško v glavni vlogi. Bogato je tudi slikovno gradivo.

30