Sestavine

  • 450 g vlečenega testa (najbolje tanko grško testo filo)
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička cimeta
  • 2 žlici sladkorja

nadev

  • 5 jajc
  • 1 skodelica (2 dl) sladkorja
  • 1 skodelica sončničnega olja
  • 250 g grškega jogurta
  • drobno naribana lupina 2 pomaranč
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 2 žlici žganja metaksa
  • ½ skodelice rozin

preliv

  • 1,5 skodelice sladkorja
  • 1,5 skodelice vode
  • sok 2 sočnih pomaranč
  • lupina 1 pomaranče

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Žličko cimeta primešamo dvema žlicama sladkorja, maslo stopimo. Dve tretjini listov testa premažemo s stopljenim maslom, jih zmečkamo in položimo drugega poleg drugega v namaščen pekač, posujemo z mešanico sladkorja in cimeta, prestavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.

2.

Nadev pripravimo tako, da v globlji posodi z ročnim mešalnikom penasto zmešamo jajca s sladkorjem, dodamo preostale sestavine in ponovno premešamo. Na koncu dodamo še žganje metaksa in rozine.

3.

Preostale liste testa raztrgamo na manjše kose in jih vmešamo v pripravljeno maso za nadev. Nadev prelijemo po pečenem testu, pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 30 minut.

4.

Preliv pripravimo tako, da damo vse sestavine v posodo in jih zakuhamo. Preliv ohladimo in z njim prelijemo še toplo pito. Če je pita že ohlajena, jo prelijemo z vročim sirupom.

42