Sestavine

  • 1 strok česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • lupinica in sok ½ limone
  • sol
  • poper
  • ¾ žličke suhega origana
  • 250 g pustega svinjskega fileja
  • 2 čebuli
  • 85 g rjavega riža basmati
  • ½ žličke posušene mete
  • 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
  • 2 žlici nasekljanega svežega kopra
  • 3 paradižniki
  • 10 cm velik kos kumare
  • pest črnih oliv kalamata
  • 1 žlička rdečega vinskega kisa
  • 25 g sira feta

Priprava

1.

Česen drobno naribamo in ga v veliki skledi zmešamo z 2 žlicama olja, limonovo lupinico in 1 žlico soka, obilo popra in ½ žličke origana. Dodamo na koščke narezano svinjino in pomešamo, da je meso dobro obdano z marinado. Pustimo, da se marinira 30 minut.

2.

Eno čebulo drobno sesekljamo. V oplasteni ponvi segrejemo 1 žlico olja in dodamo čebulo, pokrijemo in dušimo 5 minut, nato odkrijemo in vmešamo riž, suho meto in jušno osnovo v prahu. Prilijemo 3 dl vrele vode, pokrijemo in kuhamo 30 do 35 minut, da riž vpije tekočino in se zmehča. Vmešamo koper in malo limonovega soka.

3.

Medtem segrejemo žar (lahko v pečici). Svinjino nanizamo na 2 nabodali. Za solato drugo čebulo razpolovimo in narežemo na lističe, paradižnik in kumaro pa na kockice ter v veliki skledi zmešamo z razpolovljenimi olivami, preostalim origanom, kisom, preostalim oljem in še malo limonovega soka. Razdelimo na 2 krožnika in posujemo z nadrobljeno feto.

4.

Nabodala pečemo približno 4 minute na vsaki strani, da je meso skoz in skoz pečeno, a še sočno. Ponudimo s solato in rižem.

3