Sestavine

  • 300 g bele gladke pšenične moke in še malo za delovno površino
  • 15 g svežega kvasa
  • približno 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 40 g sladkorja
  • ščep soli
  • dišave (limonova lupinica, vaniljev sladkor, rum)
  • nageljnove žbice, poprova zrna ali posušene borovnice za oči
  • jajce za premaz
  • mandljevi lističi za krila (po želji)

Priprava

1.

V skledico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke in sladkorja ter toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekočo zmes. Kvasec pustimo, da naraste na dvojno prostornino.

2.

Moko presejemo v skledo. V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo. Rumenjaka razžvrkljamo, dodamo sol, preostali sladkor in dišave ter prilijemo mleko z maslom. Moki primešamo kvasec. Prilijemo mleko z rumenjaki in vse skupaj zmešamo z leseno kuhalnico. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja in podvoji svojo prostornino.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Testo zvrnemo na pomokan pult in ga razdelimo na 8–10 kosov. Iz vsakega kosa testa naredimo približno 25 cm dolg svaljek, ki ga zavozlamo, tako da oblikujemo zanko in skoznjo potegnemo en konec testa. Na zgornjem delu, to bo ptičkova glava, oblikujemo kljunček, s palčko pa naredimo dve luknjici, v kateri vtisnemo nageljnovi žbici za oči. Spodnji konec testa, to bo ptičkov rep, nekoliko sploščimo in vanj z vilicami odtisnemo vzorec. Ptičke položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

4.

Jajce razžvrkljamo in z njim previdno in nežno premažemo ptičke. Vsakemu na vsako stran prilepimo par mandljevih lističev za krila ali pa krila v testo zarežemo kar s škarjami. Ptičke pečemo približno 25 minut. Če začnejo postajati temni, jih pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko so pečeni, jih prestavimo na kuhinjsko rešetko. Ptičke postrežemo hladne, najboljši pa so še isti dan.

Nasvet

Ptičke lahko naredimo tudi iz ostankov testa od potice ali pletenice.

11