Sestavine

  • 900 g čebule
  • 0,5 dl olja
  • 3–4 žlice zmlete sladke paprike
  • kanček kisa
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička majarona
  • ščepec zmlete kumine
  • 1 strok česna
  • ščepec nastrgane limonove lupinice
  • sol
  • poper
  • 2 kg govejega repa (razkosan na primerno velike kose)

za garniranje

  • 3 paprike različnih barv
  • olje
  • sol

polenta

  • 5 dl jušne osnove
  • 100 g koruznega zdroba
  • maslo
  • sol

Priprava

1.

Čebulo olupimo in drobno narežemo. V kozici segrejemo olje in čebulo rahlo zarumenimo. Dodamo mleto papriko in hitro zalijemo s kančkom kisa in vode. Primešamo paradižnikovo mezgo, majaron, kumino, stisnjen strok česna, limonovo lupinico sol in poper. Vse skupaj do mehkega dušimo, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto omako.

2.

Kose govejega repa zložimo v omako in pokrito na štedilniku ali v pečici pri 180 °C dušimo približno 3 ure. Če je potrebno, med dušenjem dolivamo tekočino. Jed je gotova, ko se meso zlahka loči od kosti.

3.

Papriko očistimo in narežemo na kocke. Na vročem olju jo zarumenimo, zalijemo s kančkom vode, solimo in v pokriti posodi do čvrstega podušimo.

4.

Sedaj pripravimo še polento. Jušno osnovo ali posoljeno vodo zavremo in v vrelo tekočino vsipavamo koruzni zdrob; med tem pa mešamo z metlico za sneg, da se ne naredijo grudice. Polento kuhamo nekaj minut. Pozor: masa se hitro strdi; vmešamo toliko masla, da dobimo kremno zmes; po okusu solimo.

5.

Meso lahko ločimo od kosti. Na krožnike serviramo polento s koščki mesa, potresemo s kockami paprike, prelijemo z omako ter okrasimo z zelišči.

22