Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + mariniranje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 sveži potočni zlatovčici po 300 g
- sol
- poper
- 1 žlica provansalske zeliščne mešanice
- 4 žlice oljčnega olja
- maslo za peko rib
- 100 g jušne zelenjave (korenček, zelena, por, čebula)
- 0,6 dl belega vina
- 1 šalotka
- 20 g masla ali margarine
- 20 g gladke moke
- 100 g pire
- 1 žlica masla ali margarine
- 100 g sezonske zelenjave (npr. korenje, bučka, zelena, grah)
- 2 žlici smetane
Priprava
Zlatovčici filetiramo, odstranimo kosti in kožo z ostrim nožem poševno zarežemo. Kosti in odrezke prihranimo za osnovo. Fileje natremo s soljo, poprom in zelišči ter jih premažemo z oljčnim oljem. Pokrijemo jih s folijo in pustimo v marinadi približno 8 ur.
Jušno zelenjavo operemo oziroma olupimo in z ribjimi kostmi, odrezki, belim vinom in približno četrt litra vode damo v kozico in zavremo. Pokrito počasi kuhljamo 25 minut. Šalotko olupimo, drobno narežemo in jo na maslu zarumenimo. Pomokamo in naredimo svetlo prežganje. Ribjo osnovo precedimo in z njo zalijemo prežganje.
Piro na maslu prepražimo, zalijemo z vodo ali juho in dušimo. Sezonsko zelenjavo operemo, očistimo, narežemo na primerne kose in jo dodamo k piri; posolimo, popopramo in pokrito počasi kuhamo. Na koncu pirino rižoto izboljšamo z ribjim prežganjem in smetano.
Ribje fileje previdno popečemo na vročem maslu in jih serviramo s piro in zelenjavo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.