Enostavne pečene hruške z amaretti
Sladica, ki bo hitro postala vaša najljubša jesenska izbira.
Enostavne pečene hruške z amaretti
Sladica, ki bo hitro postala vaša najljubša jesenska izbira.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 zrele hruške
- 100 g rikote
- ½ žličke cimeta
- ½ žličke cimeta
- 8 krhkih mandljevih piškotov (amarettov)
- tekoči med, ko postrežemo
Priprava
Hruške podolgem razpolovimo in jih razporedimo po večjem pekaču. S čajno žličko jim odstranimo peščišče in v sredino vsake naredimo vdolbino. Če so hruške čvrste, bomo za to morda potrebovali oster nož. Vsako vdolbino napolnimo z zvrhano čajno žličko rikote, nato pa jih potresemo s cimetom in pokapamo z nekaj medu.
Pečico segrejemo n a 190 °C in hruške pečemo 10 minut. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem zdrobimo v grobe drobtine. Ko hruške vzamemo iz pečice, jih potresemo s piškotnimi drobtinami, nato pa jih vrnemo v pečico za 10 minut oziroma za tako dolgo, da se zmehčajo, drobtine pa se zlato zapečejo. Tik preden postrežemo, hruške pokapamo z medom.
Različica z vloženimi hruškami
Odcedimo 800 g vloženih hrušk; nekaj soka shranimo. Hruške grobo narežemo in jih v večji servirni skledi zmešamo z medom in 6 amaretti. Prelijemo z malce prihranjenega soka in potresemo s cimetom. Na vse skupaj z žlico nadevamo 6 dl jajčne kreme. 100 g rikote in 1,5 dl sladke smetane stepemo in po okusu dodajamo sladkor v prahu, nato pa mešanico nadevamo na plast jajčne kreme. Potresemo s preostalimi zdrobljenimi piškoti.
Jajčna krema
V kozici segrejemo 5 dl mleka in ga tik preden zavre, odstavimo. V skledi stepemo 4 rumenjake, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici koruznega škroba in 1 žlico bele moke. Mešanici počasi dodajamo mleko in pri tem ves čas stepamo. Vse skupaj vlijemo nazaj v kozico in na nizki temperaturi počasi segrevamo ter mešamo približno 5 minut. Ko se bo jajčna krema začela gostiti, jo odstavimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.