Dušena govedina

Dušena govedina
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1,2 kg mlade govedine (od plečeta)
- 2 korenčka
- 3 večje šalotke
- košček porovega stebla
- 1 steblo stebelne zelene
- 4 stroki česna
- 2 dl rdečega vina
- sol
- poper
- 0,5 dl olja
- pribl. 4 dl jušne osnove ali vode
Priprava
Meso začinimo s soljo in poprom. Šalotko in korenček olupimo in narežemo na večje kocke. Por operemo, očistimo in narežemo na kolobarje. Zeleno narežemo na debelejše rezine, česen olupimo in pustimo stroke cele.
V večji ponvi močno segrejemo olje in meso z vseh strani na hitro popečemo do lepe rjave barve. Dodamo vso zelenjavo in jo prepražimo. Zalijemo z decilitrom rdečega vina, in ko to izhlapi, dolijemo pol zajemalke jušne osnove ali vode. Pokrijemo in na zmerni temperaturi dušimo približno uro in pol.
Meso lahko dušimo v kozici na štedilniku ali v pečici pri 180 °C. Meso med dušenjem večkrat obrnemo in dolijemo jušno osnovo in vino. Ko je meso mehko, ga nekaj časa pustimo počivati, nato ga narežemo na rezine in postrežemo z omako. Zraven teknejo kruhovi cmoki ali krompirjev pire in zelena solata.
Nasvet
Omako z zelenjavo lahko pretlačimo skozi cedilo in še enkrat zavremo. Če je potrebno, dodamo še malo jušne osnove ali vode.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.