Sestavine

profiteroli

 • 185 g moke
 • 175 g masla
 • 4,5 dl vode
 • 6 velikih jajc

krema z limonovim likerjem

 • 9 rumenjakov velikih jajc
 • 150 g rjavega sladkorja
 • 50 g moke
 • 1 žlica drobno naribane lupine (od 2 limon)
 • 4 žlice limonovega soka
 • 0,5 l polnomastnega mleka
 • 7 žlic limonovega likerja (limončelo) ali pomarančnega likerja

sestavljanje in okras

 • 400 g bele čokolade
 • 100 g sladkorja za karamel
 • 175 g rožnatih mandljevih konfetov
 • 175 g belih mandljevih konfetov
 • 200 g kristaliziranih cvetov vrtnic (po želji)

kartonski stožec

 • 1 karton velikosti A1
 • 60 cm vrvice
 • lepilni trak in aluminijasta folija za oblikovanje stožca

Priprava

1.

Sladice se lotimo že dva dni prej, preden jo bomo postregli. Najprej pripravimo profiterole (te lahko spečemo do 1 mesec prej, če jih bomo zamrznili). Pečico segrejemo na 200 °C. Tri velike nizke pekače rahlo premažemo z maslom. Moko presejemo na velik kvadraten kos papirja za peko. Maslo narežemo na koščke in ga damo skupaj s 4,5 dl vode v veliko kozico z debelim dnom. Počasi segrevamo, da se maslo stopi. Zavremo, nato v kozico takoj stresemo vso moko naenkrat. Mešamo s kuhalnico, da se masa oblikuje v kroglo in odstopi od dna ter oboda kozice. Pustimo, da se 5 minut ohlaja.

2.

Jajca razžvrkljamo in jih postopoma dodajamo v maso. Vsakokrat, ko dodamo malo stepenih jajc, dobro stepemo, da postane masa svilnata in komaj še drži obliko. Mogoče ne bo treba dodati vseh jajc. Maso z žlico nadevamo v vrečko za zamrzovanje, odprti del vrečke zavežemo in na vogalu odrežemo odprtino, široko 1 cm (ali pa uporabimo brizgalno vrečko z navadnim nastavkom premera 1 cm).

3.

Na papir za peko nabrizgamo okrogle kupčke s premerom približno 2 cm; pri iztiskanju mase iz vrečke si pomagamo s hrbtno stranjo noža. Med kupčki pustimo prostor, saj bodo narasli. Iz mase dobimo približno 75 kupčkov. Pečemo jih v več izmenah, vsakokrat 25 minut oziroma tako dolgo, da lepo narastejo in se zlato zapečejo. Pekače na polovici peke obrnemo. Takoj ko so profiteroli pečeni, vanje ob strani naredimo zarezo, dolgo 1 cm, da odparijo (to prepreči, da bi med ohlajanjem postali razmočeni). Za 5 minut jih vrnemo v pečico, da se posušijo, nato jih damo na rešetko in pustimo, da se ohladijo. Shranimo jih v nepredušno zaprto posodo ali zamrznemo.

4.

Pripravimo stožec. Na polovici podolgovate stranice kartona A1 naredimo oznako s svinčnikom. Označimo tudi obe sredini krajših stranic in od njih do sredine podolgovate stranice, ki smo jo označili, potegnemo črti. En konec vrvice pritrdimo na svinčnik, drugi konec pa držimo na sredini podolgovate stranice. Nato zarišemo krivuljo: začnemo pri sredini ene krajše stranice in zaključimo pri drugi. Karton izrežemo in ga uporabimo kot model ter isto obliko izrežemo še iz folije. Folijo prilepimo na karton, nato pa karton s folijo zvijemo v stožec (folija naj bo na notranji strani), da se stranici prekrijeta, stožec pa ima odprtino s premerom 20 cm. Stranici zalepimo z lepilnim trakom in na vrhu stožca odrežemo 10 cm.

5.

Pripravimo kremo z limonovim likerjem. Rumenjake, sladkor, moko, limonovo lupino in sok damo v skledo ter stepemo v gladko kremo. Mleko zavremo v veliki kozici z debelim dnom. Takoj ko mleko zavre, ga prelijemo na kremo in dobro premešamo. Kremo vrnemo v kozico in jo kuhamo na nizki temperaturi ter neprestano mešamo, da se zgosti in zabrbota. Vmešamo liker in kremo prelijemo v skledo. Površino kreme pokrijemo s papirjem za peko, da se ne bo naredila kožica, in pustimo, da se popolnoma ohladi. Kremo do uporabe hranimo v hladilniku.

6.

En dan pred postrežbo slaščico sestavimo. Če so profiteroli nekoliko zmehčani, ko jih vzamemo iz posode, jih v eni plasti položimo na nizek pekač in jih v pečici na srednji temperaturi pečemo 5 minut, da ponovno postanejo hrustljavi. Brizgalno vrečko napolnimo s kremo in v vsak profiterol nabrizgamo samo malo kreme. Če nam krema ostane, lahko kroglice še dodatno nadevamo.

7.

Čokolado nalomimo na koščke in jo damo v ognjevarno skledo ter stopimo v vodni kopeli (v skledi, postavljeni nad kozico z vodo, ki zelo nežno vre) ali pa jo 2 do 3 minute segrevamo na srednji jakosti v mikrovalovni pečici. Čokolado občasno premešamo, da se stopi. Kuhalno ploščo ugasnemo.

8.

Stožec s konico navzdol postavimo v vazo ali vrč, da je podprt. V konico stožca damo majhen profiterol, tako da spodnji del gleda navzgor. Spodnji del premažemo z eno žličko čokolade, nato nanj položimo dva profiterola. Spodnja dela naj ponovno gledata navzgor. Spodnja dela tako kot prej premažemo z žličko čokolade. Malce težko je začeti v konici stožca, vendar delo postane lažje, ko se stožec razširi.

9.

Premikamo se po stožcu navzgor ter ga v vodoravnih plasteh tesno polnimo s profiteroli in premazujemo s čokolado, dokler ne napolnimo celotnega stožca. Poskrbimo, da je vsak profiterol s čokolado tesno pritrjen na svoje mesto, preden se lotimo naslednje plasti. Pozorni smo tudi na to, da je zadnja plast ravna, saj predstavlja temelj, na katerem bo stala sladica. Napolnjeni stožec čez noč shranimo v najbolj hladnem prostoru.

10.

Na dan postrežbe stožec previdno obrnemo naokrog in položimo na servirni krožnik ter kartonski stožec odstranimo. Previdno odstranimo tudi folijo, če ta ni odstopila skupaj s stožcem. 100 g sladkorja damo skupaj s 5 žlicami vode v majhno kozico z debelim dnom. Zelo počasi segrevamo in rahlo mešamo, da se sladkor stopi in dobimo gladek sirup. Pazimo, da sirupa ne poškropimo po stranicah kozice, saj bo kristaliziral in se strdil.

11.

Sirup zavremo in kuhamo 4 do 6 minut. Previdno ga spremljamo, dokler ne doseže bogate zlate barve. Sirup odstavimo in dno kozice potopimo v hladno vodo, da ustavimo kuhanje. Stopimo korak nazaj, saj bo kozica glasno zacvrčala. Konce mandljevih konfetov in vrtnic previdno pomočimo v karamelni sirup in jih pritrdimo na stolp. Nekaj jih posipamo tudi po servirnem krožniku.

12.

Karamelni sirup z žličko pokapamo po profiterolih, da naredimo sladkorni pajčolan. Če se sirup strdi, preden zaključimo z okraševanjem, ga počasi spet segrejemo, vendar pazimo, da ga ne prismodimo. Na koncu sladico posipamo še s sladkorjem v prahu. Kdor sladico streže, naj lomi posamezne profiterole za goste, začenši pri vrhu.

Nasvet

Za okras lahko namesto kristaliziranih vrtnic uporabimo kandirane ali posušene rezine limone ali pomaranče, namesto konfetov pa blanširane in popečene mandlje.

21