Sestavine

  • 150 g mladih koprivnih ali čemaževih listov (ali mešanica obojih)
  • 50 g parmezana
  • 1 strok česna
  • naribana lupina ½ limone
  • nekaj žličk limonovega soka
  • 50 g pinjol
  • 1,5 dl repičnega olja
  • sol

Priprava

1.

Če delamo pesto iz kopriv, najprej v veliki kozici zavremo vodo, vanjo spustimo koprive in jih kuhamo 2 minuti. Nato jih odcedimo, oplaknemo z mrzlo vodo, močno ožmemo in grobo nasekljamo.

2.

Koprive in/ali surov čemaž damo v manjšo posodo multipraktika ter dodamo nariban parmezan, drobno sesekljan česen, limonovo lupino in na suho popražene pinjole. Zmeljemo v grobo pasto. Solimo in med počasnim mešanjem dodamo večino olja. Pokusimo, po potrebi še solimo in dodamo limonov sok po okusu. Pesto preložimo v čist kozarček in ga zalijemo s preostalim oljem. Obdržal se bo dva tedna.

6